Wat zie ik voor bubbeltjes als ik frituur of als ik water kook?

Als ik een vloeistof boven zijn kooktemperatuur breng dan komen er belletjes bij kokend water en ook zoiets bij de dingen die ik in de frituur leg. Waar bestaan deze bubbels uit en zouden ze "op" kunnen raken (in het geval van frituurvet meer van toepassing)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

in een frituurpan: de spullen die je frituurt bevatten vocht, en dat vocht dat kookt in het frituurvet van 180°C meteen. Het zijn dus belletjes waterdamp. In een pan kokend water op het vuur: de belletjes zijn waterdamp dat ontstaat doordat de bodem van de pan heter is dan 100°C. Het water op de bodem verdampt, wordt een dampbel, en gaat naar boven. In het begin van het koken zal de bel niet boven aankomen omdat het water hoger in de pan nog te koud is, dan condenseert de waterdamp weer. Maar na enige tijd is al het water opgewarmd tot die 100° en dan borrelt het van beneden tot boven.

dat is lucht die zich vermengt met de vloeistof en als dat water/vet begint de koken wordt die lucht warm en gaat omhoog. Toegevoegd na 44 seconden: in principe blijft het bubbelen of je moet de vloeistof hermetisch afsluiten tijdens het koken

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100