Als ik een liter thee heb en ik gooi er een paar suikerklontjes bij en die lossen op,word het dan 1,2 liter thee?

Word de thee dan voller-zwaarder? want de klontjes lossen wel op maar er blijft toch iets van dat opgeloste in de thee zitten?

Toegevoegd na 9 minuten:
Oke het is een voorbeeld in deze vraag,dus niet denken dat ik groot schat HET IS EEN VOORBEELD!

Weet jij het antwoord?

/2500

nee, thee wordt hiervan niet zwaarder, jij wel

de thee wordt in ieder geval dichter en zodoende zwaarder. maar natuurlijk niet de 20% die je aangeeft bij een paar klontjes. als het niet lichter zou worden zouden de klontjes verdampen namelijk, en dat doen ze niet. ze lossen op, maar zijn wel aanwezig. Toegevoegd na 1 minuut: ff ter "verheldering" de thee wordt niet zwaarder, maar de substantie wel.

Dat zijn flink wat klontjes als je er 0,2 ltr bij krijgt. Maar de thee zou wel in volume en gewicht moeten toenemen.

Nou 2 klontjes wegen niet 0,2 kilo xD maar het wordt gewoon zoveel zwaarder als de klontjes wegen, vet weinig dus.

Als men een glas thee vult tot aan de rand, en er 2 suikerklontjes in werpt, dan loopt de thee over de rand heen.

de suikerklontjes gaan in de intermoluculaire ruimte zitten tussen het water, het volume neemt niet toe, alleen als alle ruimte zijn opgevuld wordt het meer. Als je zand in een koker doet en je voegt water toe wordt het volume zelfs kleiner. Een zandkorrel is hoekig, door het water gaan ze beter glijden en passen ze beter " in elkaar" het is maar dat je het weet

Bij de meeste combinaties neemt het volume wel toe als je iets aan de vloeistof toevoegt. In bijv kokend water kun je ca 2 kg (!!!) suiker oplossen (daarna is de oplossing verzadigd en blijft evt meer suiker op de bodem liggen) , het volume is dat echt meer dan 1 liter. Er zijn zelfs gevallen bekend waar het omgekeerde gebeurt, als je 97 ml absolute alcohol mengt met 3 ml water krijg je GEEN 100 ml maar minder. Dit komt door zg contractie (simpel gezegd een soort "krimp")

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Oplosbaarheid

Als je een paar suikerklontjes in een liter water (thee) gooit en die lossen op, zul je geen zichtbare volume vergroting kunnen waarnemen. De opgeloste suikermoleculen nemen een plaatsje in tussen de watermoleculen. Wel zal het totale gewicht toenemen en wel met het gewicht van de suikerklontjes. Ook bij grotere hoeveelheden opgelost suiker zal het volume niet zichtbaar toenemen tot aan dicht bij het verzadigingspunt. Tafelsuiker lost erg goed op in water (bij kamertemperatuur tot wel 2,0 kilogram in een liter, bij het kookpunt ongeveer 5 kilogram). Een verzadigde suikeroplossing is de zoetst smakende vloeistof die er bestaat. Geen enkele zoetstof kan hieraan tippen, zelfs al zijn die bij lage concentraties tot duizenden malen zo zoet als een vergelijkbare hoeveelheid suiker.

Als het opgelist wordt, en niet gemengd, stijgt de duchtheid van de substantie, maar de het volume stijgt een stuk minder.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100