Kan in het geval van het ergste (China syndroom) Japan onbewoonbaar worden?

We hopen er niet op, maar als het nou volledig mis gaat in Japan, en bijvoorbeeld de reactorkern door de grond heen zakt, wat zijn de gevolgen dan voor Japan.
Is dan een groot deel, of misschien zelfs wel heel Japan jaren lang onbewoonbaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat spul kan heel heet worden maar door de grond heen is toch behoorlijk overdreven. Het kan idd wel enorme milieu schade opleveren als de reactor daadwerkelijk gaat lekken. Eenmaal buiten echter blijft het niet 1 klont maar verspreid het meer waardoor je minder geconcentreerde hitte krijgt. Het kan dan niet meer verder door materialen heen smelten. Het is op dat moment wel enorm moeilijk op te ruimen. Moeilijk maar niet onmogelijk. Het duurt idd wel lang voordat de zooi genoeg is afgekoeld om op te ruimen en tot die tijd zal het in de gaten gehouden moeten worden (Tsjernobyl is nu nog steeds niet opgeruimd en van de meltdown in Three Mile Island in 1979 was men pas in 1993 klaar met opruimen). Lokaal is de schade dus idd behoorlijk maar het totale oppervlak zal heel beperkt blijven. Het ergste scenario is dat dergelijke zooi in het grondwater terecht komt. Ik kan me niet voorstellen dat de installatie zo slecht gebouwd is dat zoiets zelf maar in het ergste geval mogelijk is. Het boek is geschreven in een tijd dat men (ook de wetenschappers die er mee te maken hadden) veel minder wist van radioactief materiaal en de gevolgen er van (en nog minder over milieu effecten). Een mooi voorbeeld van de tijdgeest is ook een aflevering van The A-Team waarin de karakters bang zijn voor besmettelijke stralingsziekte.

Als het helemaal misgaat met één van de kerncentrales in Japan is dat zeer goed denkbaar, zo is het gebied rond Tsjernobyl in Rusland 25 jaar na de ramp met de kerncentrale daar nog steeds onbewoonbaar.

Je schrijft in je toelichting "als het nou volledig mis gaat in Japan". Het gaat nu natuurlijk al volledig mis, en er is een proces gaande, dat nauwelijks te beinvloeden valt. Toch zul je, als je de feiten op een rijtje zet, niet kunnen zeggen dat heel Japan (of voor een groot gedeelte) onbewoonbaar wordt. Het gaat om 3 kerncentrales, en in het ergste geval zullen grote gebieden onbewoonbaar worden. Maar als je het in de juiste proporties ziet, dan valt het denk ik mee. Als we Japan op de kaart zien, denken we al gauw, omdat het een eiland in een wat vreemde vorm is, dat het een soort Texel is. Besef je dat Japan 9 keer zo groot is als Nederland. Je praat dan over enorme afstanden. Het is verschrikkelijk wat daar gebeurt, vooral voor de mensen die in de buurt wonen. Maar voor wat betreft de echt rampzalige effecten, zoals onbewoonbaarheid, moet je toch eerder aan tientallen kilometers denken en niet aan honderden. Grote delen van Japan onbewoonbaar, daar zal dus geen sprake van zijn.

Tot op heden wordt beweerd dat het bij een totale meltdown toch nooit zo erg zou worden als tsjernobil, omdat de centrales in Japan veiliger zijn. Het omhulsel gaat niet stuk en de 'core' zou niet door kunnen smelten de aarde in. Ik help het de Japanners hopen. Als je kijkt naar de lange rij verzwegen incidenten die er al is bij deze centrales, vrees ik dat er meer niet deugt en dat we best een tweede Tsjernobil zouden kunnen krijgen.

Hier staat een verhaal van gisteren over de centrales: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/nieuws/article/detail/1859624/2011/03/14/Hoe-gevaarlijk-zijn-exploderende-kerncentrales.dhtml De reactor zelf zit in een omhulsel dat in een betonnen gebouw zit dat in... enzovoorts. Maar we zagen bij die ontploffingen al dat 1 van die omhulsels beschadigd raakte. Stel dat de boel zo oververhit raakt dat de splijtstofstaven de grond in smelten, dan komen ze in een holle ruimte terecht (van beton), die onder water kan worden gezet, mits er water voorhanden is. Dan wordt direct stoom en die stoom zal 'afgeblazen' moeten worden - waardoor dan radioactieve stoom vrijkomt, maar als je daarmee erger voorkomt heb je geen keuze. Op een bepaald moment zal de reactie toch afnemen, en dan kun je bijvoorbeeld de boel volstorten met beton. Een flink gebied rondom de reactor zal lange tijd onbewoonbaar blijven.

Nee, dat kan in de huidige situatie niet gebeuren. Het ergste scenario is dat een gebied met een straal van < 100 km tijdelijk onbewoonbaar wordt. En waar staan we nu? * Sommige straling is vrijgekomen toen het drukvat werd ontlucht. Alle radioactieve isotopen uit de geactiveerde stoom zijn vervallen. Een zeer kleine hoeveelheid Cesium is vrijgekomen, evenals Jodium. Als je op de ventilatiepijp had gezeten tijdens de ontluchten, moet je waarschijnlijk stoppen met roken om terug te keren naar uw oude levensverwachting. De Cesium en Jodium isotopen zijn afgevoerd naar zee en worden niet meer waargenomen. * Er was een beperkte schade aan de eerste insluiting. Dat betekent dat enig radioactief Cesium en Jodium in het koelwater is terecht gekomen, maar geen uranium of andere rommel (de uraniumoxide niet “los” in het water). Er zijn faciliteiten voor de behandeling van het koelwater in de derde insluiting. Het radioactief Cesium en Jodium zal er worden verwijderd en uiteindelijk opgeslagen als radioactief afval in de terminal opslag. * Omdat de regelstaven volledig zijn ingeschoven vindt de Uranium kettingreactie echter niet plaats en de activering is dus beperkt. De tussenliggende radioactieve stoffen (Cesium en Jodium) zijn ook bijna weg in dit stadium, omdat de uraniumvervalreeks een lange tijd geleden was gestopt. Dit reduceert de activatie. * Het zeewater zal dan vervangen worden na verloop van tijd met de “normale” koelwater * De reactorkern zal dan worden ontmanteld en getransporteerd naar een verwerkingsinstallatie, net als tijdens een reguliere brandstofwisseling. * Splijtstofstaven en de gehele installatie zullen worden gecontroleerd op mogelijke schade. Dit duurt ongeveer 4-5 jaar. * De veiligheidsystemen op alle Japanse centrales zullen worden opgewaardeerd om een 9.0 aardbeving en de tsunami (of erger) te weerstaan

Bronnen:
http://www.groenerekenkamer.nl/node/1528

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100