De as van de aarde is 10cm verschoven als gevolg van de aardbeving in Japan . Wat zijn de gevolgen daarvan ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het punt is dat er aan beide kanten aardbevingen bestaan. BIj elke aardbeving verschuift de aarde een beetje, maar de as blijft ongeveer op dezelfde plaats. Ik heb hier ooit een werkstuk over gedaan :)

De Aarde wiebelt sowieso heel langzaam. Dat de as nu een beetje extra wiebelt maakt in de praktijk niks uit. Op de schaal van de Aarde zelf is 10 cm niet significant te noemen. De schuine stand van de aardas is van invloed op de jaargetijden maar een dergelijke kleine afwijking zal geen merkbare invloed hebben op het weer daarvoor zijn er nog te veel andere factoren die een grote rol spelen. Het is natuurlijk wel een heel interessant iets voor geofysici die hiermee weer een flinke tijd aan het rekenen kunnen gaan (zware aardbevingen leveren een schat aan informatie op). Ik denk dat het voornaamste gevolg is dat hele kuddes geofysici aan het meten rekenen gaan (evt ook nog een stel sterrenkundigen die de meest gevoelige telescopen opnieuw moeten uitlijnen).

Omdat de aarde wiebelt als een draaitol die evenwicht zoekt (maar veel geringer en vooral langzamer) heeft deze verplaatsing waarschijnlijk geen merkbare invloed, alleen een meetbare. Daarom zijn de noord- en zuidpool niet exact aan te geven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100