Hoe beredeneer je de lading van een ion in een structuurformule, bijvoorbeeld voor het pyrofosfaation in Calciumpyrofosfaat.

Je hebt het volgende: Calciumpyrofosfaat en de formule is Ca2P2O7. Beredeneer wat de lading is van het pyrofosfaation. Wie kan mij helpen?

Als je dat niet duidelijk vindt, dan kan je hier kijken hoe die formule er uit ziet: http://nl.wikipedia.org/wiki/Pyrofosfaat

Alvast bedankt voor de hulp!

Toegevoegd na 4 minuten:
Dit is trouwens het antwoord, maar ik snap er geen ene bal van.

Calciumpyrofosfaat bestaat uit 2 x Ca2+ en
P2O7x-, (die x hoort als een kwadraat te staan)
x = 4, dus P2O74 -

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is -4. Op de afbeelding zie je dat 4 zuurstof moleculen een enkele verbinding hebben in plaatst van een dubbele. Toegevoegd na 2 minuten: Door de enkele verbinding is er een elektron vrij en die geeft de negatieve lading. Het fosfor kan 5 verbindingen aan (je kunt dit tellen door het aantal verbindingen, de streepjes te tellen). Je zat dus al goed op weg met de wikipedia pagina. Toegevoegd na 5 minuten: De vrije elektronen kunnen daarom gemakkelijk een verbinding aangaan met 2 Ca++, maar dit is de vraag niet. Je hoeft alleen maar te kijken naar het pyrofosfaation. Kortom, zoek de structuurformule op en onthoudt het aantal verbindingen (voor een neutrale verbinding): O = 2 H = 1 C = 4 P = 5 Je kijkt dan in de structuurformule of de lading neutraal, positief of negatief is.

Bronnen:
http://www.scholieren.com/werkstukken/22862

(Notatie () is voor lading) Calcium (Ca) is altijd (2+), je formule is Ca2P2O7 2x(2+) = (4+) P2O7 moet dan wel (4-) zijn, om het geheel neutraal te maken. Ca2P2O7 <> 2Ca(2+) + P2O7(4-) waarbij de () staan voor lading

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100