Sommige zeggen dat zwart en wit geen kleur is. Is dat zo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Kleuren hebben veel te maken met licht. Wit is licht (en dus geen kleur). Zwart is het gebrek aan licht (en dus ook geen kleur). Om dit te begrijpen is het handig om naar de kleurcirkel te kijken, hieronder op het plaatje. In het midden van cirkel staan de drie primaire kleuren: geel, rood en blauw. Daarnaast de drie secundaire kleuren. Die kleuren ontstaan door 2 primaire kleuren te mengen. Geel en rood wordt oranje. Geel en blauw wordt groen en rood en blauw wordt paars. In de buitenste ring staan de tertiaire kleuren. Die ontstaan weer door het mengen van een primaire kleur met een secundaire kleur. Door de kleuren uit de kleurcirkel met elkaar te mengen kun je alle kleuren maken die er bestaan. Maar wat heeft te maken met wit en zwart. Wit en zwart komen niet voor in deze cirkel. Volgens deze theorie zijn wit en zwart geen kleuren. Wit is namelijk alle kleuren bij elkaar en zwart is juist het ontbreken van alle kleuren.

Natuurlijk zijn wit en zwart kleuren. Je kunt die kleuren gewoon gebruiken uit je kleurdoos en kopen in de verfwinkel. Niks geks aan. Het is erg interessant om te beweren dat het 'eigenlijk' geen kleuren zijn maar dat geldt alleen voor de kleuren in licht. Er is toch wel iets mysterieus aan kleuren. Kleuren 'ontstaan' door de manier waarop materie (stoffen) het licht weerkaatsen. Wit zou dan al het licht weerkaatsen en zwart juist niks. Maar dan zou je dus geen zwart kunnen zien. Uit onderzoek naar lichtweerkaatsing blijkt trouwens dat het nog helemaal niet zo eenvoudig is om daar specifieke kleuren van te maken. Hoe dat precies werkt van waarneming (door het oog) en kleurbesef (in de hersenen) is volgens mij volstrekt onduidelijk. Maar misschien weet iemand anders daar meer van.

Eigenlijk zijn het geen kleuren, want zwart neemt alle kleuren op en wit neemt geen kleuren op. Het is niet één bepaalde kleur.

wit weerkaatst alle kleuren en is dus geen kleur en zwart absorbeert alle kleuren en is dus ook geen kleur

Geen zonlicht geen zichtbare kleuren. In een donkere ruimte is een wit en een zwart vlak allebei zwart. Dat komt omdat er geen zonlicht (daglicht) aanwezig is en dus kunnen de vlakken geen licht reflecteren, (wit) of absorberen (zwart). Zonlicht is in brede zin het totale spectrum van elektromagnetische straling dat door de zon wordt verspreid. Het zonlicht dat de aarde bereikt noemen wij daglicht en is een zeer klein deel van de totale hoeveelheid. Het daglicht bestaat uit een mengsel van straling van verschillende golflengtes. Wanneer deze straling een golflengte binnen de voor mensen waarneembare grens heeft (ongeveer van 380 tot 740 nm) wordt deze straling licht genoemd. Het spectrum van het licht wordt bepaald door de intensiteit van de verschillende golflengten. Het volledige spectrum van het binnenkomende licht bij een voorwerp bepaalt het visuele voorkomen van het voorwerp, inclusief de kleurwaarneming. Kleur is een eigenschap van licht die wordt bepaald door de verschillende golflengtes waaruit dat licht is samengesteld. Mensen nemen licht waar wanneer elektromagnetische straling met een golflengte tussen 750 en 400 nanometer het oog bereikt. De samenstelling van golflengtes wordt het spectrum genoemd. Het moet hier wel opgemerkt worden dat er geen voor de hand liggende relatie is tussen bovengenoemde natuurkundige definitie van kleur en de actuele kleurervaring, zoals deze zich aan een mens voor doet. De kleur van een oppervlak wordt bepaald door het deel van het licht dat door dat oppervlak wordt weerkaatst. Een wit vlak heeft de eigenschap al het zonlicht te reflecteren en het teruggekaatste (dag)licht ervaren wij als wit licht. We zeggen dus dat het vlak wit is. Een zwart vlak absorbeert al het zichtbare (dag)licht. Er wordt voor 0 % door dat vlak gereflecteerd. We zien geen teruggekaatst licht en dat ervaren we als zwart. Het licht wat wordt geabsorbeerd wordt omgezet in een andere vorm van energie, in dit geval in warmte. Leg je hand maar eens op zo’n vlak. De Arabieren dragen meestal "witte" kleding, om daarmee de "warmte" buiten te houden. Uit bovenstaande mag worden geconcludeerd dat zowel wit als zwart kleuren zijn.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kleur

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100