Waardoor is zoutzuur een sterker zuur dan waterstofcyanide?

In het onderstaande antwoord blijkt al een gedeelte van het antwoord gegeven te zijn:

"Dus waar sterke zuren als zoutzuur, salpeterzuur, zwavelzuur en methaanzuur (mierenzuur) een groot deel van hun moleculen opsplitsen in H3O+ en zuurrest—splitsen, blijven zwakke zuren voor het overgrote deel in moleculaire toestand in oplossing".

Maar mijn vraag is dan waardoor zwakke zuren in moleculaire toestand blijven?

Neem dus HCl, ondanks hun sterke binding, daar blijkt die H toch beter te beklijven aan de H2O dan aan Cl. Hoe kan dat?

En waarom is dat bij HCN anders, ten minste het blijkt minder zuur te zijn. Moet je dan concluderen dat de H bij HCN sterker gebonden is? Zo ja, waardoor komt dat dan, gezien de juist driedubbele binding tussen C en N en de enkelvoudige binding met H?

http://www.goeievraag.nl/wetenschap/natuurkunde-scheikunde/vraag/384798/zuur-sterk-zwak

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat Het chlooratoom in zoutzuur heeft een heel hoge elektronegativiteit. Het heeft dat laatste elektron dat het moet delen met waterstof liever voor zichzelf dus is het chloride-ion veel stabieler, vandaar verschuift het evenwicht heel sterk in die richting. Het koolstofatoom in blauwzuur heeft veel minder moeite om dat elektron te delen want heeft een veel lagere elektronegativiteit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100