Ik wil met een proef het rendement van zonnepanelen bepalen, maar hoe moet dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Op wikipedia maximale energy per vierkante cm zonneenergy opzoeken. Vervolgens bepaal je de grote van je paneel. En bereken je met een kwh meter de opgewekte energy. Dat deel je door de maxmale hoeveelheid zonneenergy op dat op je paneel kan vallen. Dat keer 100 en je hebt je rendament :)

Rendement bij energieomzettingen is de verhouding tussen de uitgaande nuttige energie en de energie die er in gaat. Het probleem met het rendement van zonnepanelen is dat de ingaande energie sterk kan veranderen, afhankelijk van de plaats, jaargetijde, bewolking, etc. Je krijgt dus volgens de definitie van rendement nooit een eenduidige uitkomst, zoals b.v. bij een verbrandingsmotor. Toch wordt over rendementen van zonnepanelen gesproken Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van een groot aantal factoren. Hetzelfde paneel kan daarom op de ene plaats betere prestaties leveren dan op een andere plaats. Dit levert voor de industrie een probleem op; hoe druk je het vermogen van een zonnepaneel uit? De oplossing heeft men gezocht in de eenheid wattpiek (Wp). Het vermogen van zonnepanelen wordt nagenoeg altijd uitgedrukt in deze eenheid, die het vermogen van het zonnepaneel onder ideale omstandigheden (25°C bij 1000W/m2 lichtintensiteit) weergeeft. In de praktijk zult u deze omstandigheden helaas nooit halen, omdat Nederland eenmaal geen zonnig land is. U kunt echter wel degelijk dingen doen om óók in Nederland het maximaal haalbare uit uw zonnepanelen te halen. Hier bespreken we diverse factoren die van invloed zijn op de opbrengst van de panelen. Houd hier bij het kopen van zonnepanelen rekening mee! Je ziet dat het hier eigenlijk lapmiddelen betreft, maar het geeft wel inzicht om zonnepanelen met elkaar te vergelijken.

Bronnen:
http://www.zonnepanelen-info.nl/zonnepanel...

Je kunt moeilijk het rendement van de panelen bepalen tov de totaal ingestraalde energie. Echter, je kunt wel panelen onderling vergelijken door te meten per paneel hoeveel stroom die levert. Wel zal de meting tussen de te vergelijken panelen onder dezelfde omstandigheden en ook tegelijkertijd uitgevoerd moeten worden. Met 1 meting ben je er sowieso niet want sommige cellen functioneren beter met maximale instraling terwijl andere wat minder opbrengst hebben met piek straling maar weer meer bij diffuser licht. Ook zal de belasting , stroom afname, van het paneel geoptimaliseerd moeten worden. heb je bij diffuus licht een lagere spanning dan zal ook de accu erachter goed moeten kunnen omgaan met die lagere spanning. Dit vereist veelal dc-dc convertors, welke aangepast zijn aan het paneel , om de opbrengst te maximaliseren. ps Zelfs het miniatuur zonne autootje dat mijn zoon ontworpen heeft 3 jaar geleden voor een ontwerp wedstrijd was al oa. voorzien van een dc-dc convertor, (fresnell) lenzen om het licht te versterken...handig bij diffuus licht als je anders onder het piekvermogen blijft ed... Toegevoegd na 8 minuten: Als je op deze manier panelen vergelijkt zul je voor de opbrengst per m^2 natuurlijk wel de opbrengst moeten delen door de afmeting in m^2 van het paneel. Je kunt ook gelijk opbrengst per euro berekenen als je de prijs van de panelen hebt...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100