Hoe komt het dat door een luchtbevochtiger de gasvlam kleur veranderd?

Ik heb een gaskachel en sinds kort een luchtbevochtiger.
Normaal zijn de gasvlammen van de gaskachel blauw, als de luchtbevochtiger aan staat zijn ze geel-oranje.

Is het gevaarlijk als de gasvlammen niet blauw zijn (i.v.m koolmonoxide)?

Toegevoegd na 23 uur:
Voor de duidelijkheid heb ik even wat foto`s gemaakt.
Het is het best te zien bij de gasvlam in de keuken, de luchtbevochtiger staat in de kamer.

Foto 1: Met luchtbevochtiger aan.
Foto 2: Met luchtbevochtiger uit, één uur later en de deur open.

Weet jij het antwoord?

/2500

Geen enkel verband; de luchtvochtigheid heeft geen invloed op de kleur van de vlam.

Ik heb geen verklaring waarom de vlam van je gaskachel verkleurt als de luchtbevochtiger aan is. De moderne gaskachel gebruik niet de lucht (zuurstof) uit de ruimte waarin hij staat voor de verbranding van het gas. Dat zou te gevaarlijk zijn, omdat er dan een tekort aan zuurstof in de ruimte waarin je verkeert zou ontstaan. Ik denk dan ook dat er iets anders aan de hand is. Verkleuring ontstaat doordat er geen volledige verbranding plaatsvindt. Voor een volledige verbranding is een goede vermenging van gas en zuurstof (uit de lucht) nodig. Iedere verstoring van dit proces geeft een onvolledige verbranding te weeg en dus walm. Een ideale verbranding geeft een blauwe vlam aan het uiteinde. Ik zou een specialist eens naar de kachel laten kijken en de brander schoon laten maken. met een cv ketel is het ook gangbaar dat dit regelmatig gebeurd. Toegevoegd na 1 dag: Een paar dingen zijn zeker. *de vochtigheidsgraad van de lucht is niet van invloed op de kleur van een gasvlam. De natuurlijke vochtigheid kan varieren van 30-80% en bij niemand thuis verandert in zo'n geval de kleur van de gasvlam. *een luchtbevochtiger brengt de vochtigheidsgraad misschien 10% omhoog en dat staat niet in verhouding tot de natuurlijke vochtigheid verschillen. *of je nu lucht met 30 of 80% vochtigheidsgraad hebt, het zuurstofpercentage van de lucht bij die verschillende vochtigheidsgraden verandert niet. *een moderne gaskachel zuigt zijn verbrandingslucht van buiten aan, dus zou verandering van de lucht in de huiskamer niet van invloed kunnen zijn op de verbranding in de kachel. *verkleuring van een vlam onstaat door een onvolledige verbranding wat duidt op te weinig zuurstof in de lucht, of door toevoeging van bepaalde stoffen aan die vlam zoals calcium chloride, koper chloride, magnesium chloride, etc. *met de gegevens die mij nu ter beschikking staan heb ik geen verklaring voor het fenomeen. Suggesties: *vermoedelijk zuigt de luchtbevochtiger de benodigde lucht van buiten aan en wordt deze eerst verwarmd voordat hij het water verneveld de ruimte inblaast. Is de aangezogen lucht misschien vervuild. Zit de uitlaat van de kachel toevallig in de buurt van de aanzuiging? Ook zit er vaak nog een ultrasoontechnologie in het apparaat. Al deze zaken kunnen van invloed zijn op de samenstelling van de lucht in de woonkamer. Verdiep je in het apparaat, want daar moet de oorzaak te vinden zijn.

Hoe schoner (droger) de lucht, hoe schoner de verbranding. De waterdamp, het vocht dat jij de lucht inblaast moet je in dit geval zien als vervuiling, en zal een verkleurde vlam tot gevolg hebben. Het is niet zo dat er te weinig zuurstof in de lucht zit, maar wel te veel vervuiling.

Volgens mij komt het toch echt door de luchtbevochtiger. Als ik flink met de plantenspuit in de weer was, zag je de vlammen van de kachel ook van kleur veranderen. ik heb ook het idee dat de vlam iets hoger leek te gaan maar dat kan gezichtsbedrog zijn door de andere kleur. ik dacht ik test het gelijk nog even maar waar ik over spreek is een oude gaskachel (zo'n ouderwetse met een rij vlammen), nu heb ik er één met gloeiende kolen (en niet echt vlammen) en die doet het niet dus ik kan het niet herhalen. Je hebt verschillende soorten luchtbevochtigers, sommigen verspreiden alleen damp, andere een heel fijne nevel. Ik gok dat jij dus dat laatste type hebt. Ik zal proberen op te zoeken of het puur het water is of mogelijk een gevolg van de aanwezige mineralen in het water Toegevoegd na 4 minuten: Wat ik zo lees, krijg je ook anders gekleurde vlammen als er te weinig zuurstof bij de verbranding aanwezig is. als dat water verdampt verdrijft het wel de zuurstof dus mogelijk zit daar toch een punt Toegevoegd na 18 uur: ziehier alvast een link met vlamkleur door verschillende ionen (Na bijv kleurt een vlam geel) EN YES YES YES : ik heb toch iets gevonden: zie volgende zin en de tweede link is de hele tekst (de bevochtiger wordt zelfs GENOEMD). Uit gezondheidskundig oogpunt is een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40-70% aanbevolen." "Een geel-oranje vlamkleur wijst in de meeste gevallen op onvolledige verbranding en dus aanwezigheid van CO in de rookgassen. De afzetting van roet op het fornuis of de kookpotten is hier een duidelijk teken van. Het is mogelijk dat de plaatsing van de luchtbevochtiger ervoor zorgt dat de toevoer van verse lucht belemmerd wordt. In dit geval zal de vlam terug blauw kleuren als men de luchtbevochtiger uitschakelt.

Bronnen:
http://jchemed.chem.wisc.edu/JCESoft/CCA/C...
http://www.livios.be/nl/_build/_fini/_kitc...

door de lucht vochtiger te maken lossen er zouten in op en die zouten kleuren een vlam Dit is heel mooi te zien als je bij een werkende geyser zeeppoeder in het water strooit, de vlam licht dan geel op als ons vuurwerk is ook op dat principe gemaakt elk zout of eigenlijk het metaal(ion) heeft zo zijn specifieke kleur

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100