Heeft de dampkring de functie de meteorieten te verpulveren? Of zit die er toevallig?

Toegevoegd na 6 minuten:
Wat zou er gebeuren als de dampkring er niet was,
Op het gebied van meteorieten. Zouden ze dan onze planeet al hebben vernietigt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gods scheppingskracht is waarneembaar in elk facet van het ontwerp van de aarde.Zoals de atmosfeer die ons beschermt ons tegen een dagelijks bombardement van miljoenen meteoroïden, die in grootte variëren van kleine deeltjes tot enorme keien. Gelukkig verdampt het overgrote deel hiervan in de atmosfeer, wat te zien is als een heldere lichtflits die een meteoor of vallende ster wordt genoemd. Een van de buitenste lagen van de atmosfeer, de stratosfeer, bevat ook een vorm van zuurstof die ozon wordt genoemd en die tot 99 procent van de binnenkomende uv-straling tegenhoudt. De ozonlaag beschermt daardoor veel levensvormen, zoals mensen en plankton, tegen schadelijke straling. Het is interessant dat de hoeveelheid ozon in de stratosfeer niet altijd gelijk is, maar rechtstreeks verband houdt met de intensiteit van de uv-straling, wat de ozonlaag tot een dynamisch, efficiënt schild maakt. Dit schild van de aarde houd niet alle straling tegen die nodig is voor het leven, zoals warmte en zichtbaar licht. De atmosfeer draagt er zelfs toe bij de warmte over de aardbol te verdelen en fungeert ’s nachts als een deken die de ontsnapping van warmte afremt. Nog een van de wonderen van de atmosfeer is de waterkringloop. Elk jaar laat de zon ruim 400.000 kubieke kilometer water door verdamping opstijgen uit de oceanen en zeeën op aarde. Het water vormt wolken, die door atmosferische winden overal heen worden verspreid. Dit water, dat nu gefilterd en gezuiverd is, komt als regen, sneeuw en ijs naar beneden en vult zo de watervoorraad weer aan. Ja,wij hebben miljoenen redenen om dankbaar te zijn voor onze liefdevolle schepper.

Die is er toevallig. En nee.. Meteorieten die de dampkirng raken worden niet verpulvert. Hooguit wordt de buitenaknt even warm. Toegevoegd na 10 minuten: Het effect van de dampkring op meteoriteten is alleen van betekenis voor meteorietend ie zo klein zijn dat ze geen schade op wereldschaal berokkenen. De grotere meteorieten smelten een beetje, en dat is alles. Die worden dan ook bv in poolijs regelmatig gevonden. Grotere, zoals die die wellicht voor het einde van de dinosauriers gezorgt hebben, ondervinden nauwelijks last van de dampkring. Dus ook zonder dampkring zou de aarde er nog zijn. Overigens wel zonder leven, want dat is niet mogelijk zonder de dampkring.

De dampkring heeft geen functie. Die dampkring is ontstaan doordat onze planeet groot genoeg was, en dus voldoende zwaartekracht had, om een gaslaag vast te houden. Doordat die gaslaag er was, en doordat de temperatuur ongeveer goed was, kon er vloeibaar water voorkomen aan het oppervlakte. Doordat er vloeibaar water was, kon er leven ontstaan. Door dat leven is de samenstelling van de atmosfeer veranderd. Die veranderde samenstelling heeft er weer voor gezorgd dat een aantal vernietigende delen van de kosmische straling hoog in de gaslaag worden tegengehouden. Al sinds het begin heeft de aanwezigheid van de dampkring als GEVOLG, en dus niet als FUNCTIE, dat meteorieten worden verpulverd. Althans, de kleinere. De grotere meteorieten komen nog steeds op aarde terecht. Sommige doen relatief weinig kwaad - slechts heel af en toe vallen er doden of gewonden. Andere zijn ronduit vernietigend, met wereldwijde klimaatcatastrofes tot gevolg. Toegevoegd na 5 minuten:   N.a.v. je toevoeging: Als er geen dampkring was, had onze planeet veel minder zwaartekracht moeten hebben. Dan was ook de temperatuur *gemiddeld* veel lager geweest dan nu, en dan waren vooral de temperatuursvariaties enorm geweest - denk aan variaties van  --200 °C 's nachts tot +200 °C overdag, of iets in die orde. Verder was er geen vloeibaar water geweest, waardoor zich geen leven had kunnen ontwikkelen. Afgezien daarvan: de maan (geen atmosfeer) en Mars (slechts een heel ijle atmosfeer) zijn ook niet vernietigd door meteorieten, dus de aarde zou dan ook niet zijn vernietigd.

De lucht die je inademt is een deel van de atmosfeer van de aarde. Een andere naam is dampkring. De aardse atmosfeer bestaat uit verschillende lagen. De belangrijkste zijn: troposfeer, stratosfeer, mesosfeer, thermosfeer en exosfeer. De mesosfeer en thermosfeer vormen samen weer de ionosfeer. Er zijn geen scherpe grenzen tussen de lagen. Ze gaan langzaam in elkaar over. De overgangsgebieden hebben aparte namen gekregen. Het zijn: •tropopauze (tussen troposfeer en stratosfeer) •stratopauze (tussen stratosfeer en mesosfeer) •mesopauze (tussen mesosfeer en thermosfeer) •thermopauze (tussen thermosfeer en exosfeer) De dampkring is ontstaan tijdens de vorming van de Aarde en hij is er dus gewoon. Door zijn speciale samenstelling is het leven zoals we dat hier kennen mogelijk . Zonder de dampkring is het huidige leven op Aarde niet mogelijk. Als je over begrip functie hebt, dan is het net of is de dampkring voor het leven, of voor het beschermen tegen meteoorinslagen zo gemaakt. Dat is niet zo en dus mag je dat begrip er ook niet op los laten. Wel is de dampkring een nuttige bescherming tegen kleine meteoroïden. Vooral in augustus kun je dit goed waarnemen. men heeft het dan over vallende sterren. In principe zijn dat stukken materiaal die in de atmosfeer verdampen. Wel zo handig dus. Een meteoor is een kortstondig lichtspoor aan de hemel dat men ziet wanneer een klein stofdeeltje (een meteoroïde) op ca. 100 km hoogte met een enorme snelheid (tot tientallen kilometers per seconde) in de atmosfeer van de Aarde terecht komt. De meteoroïde wordt door de atmosfeer afgeremd. Door de enorme wrijvingskrachten die hierbij ontstaan wordt het deeltje uiteengerukt tot losse moleculen en "verdampt" het als het ware volledig. Bij lichamen groter dan het gemiddelde atmosferische vrije pad (10 cm tot verscheidene meters) wordt dit zichtbare licht veroorzaakt door de hitte als gevolg van ram pressure, en niet door wrijving, zoals meestal aangenomen wordt.Een deeltje ter grootte van een erwt geeft al een bijzonder heldere lichtstreep. Een zeer helder lichtspoor (helderder dan de planeet Venus) wordt ook wel een vuurbol of bolide genoemd. Meteoroïden vallen 24 uur per dag de atmosfeer binnen, maar de lichteffecten zijn alleen 's nachts te zien. Soms is een meteoroïde zo groot dat het niet volledig in de atmosfeer verdampt. Er valt dan een gedeelte (eventueel in stukken) op Aarde. Dit wordt dan een meteoriet genoemd. Dit gebeurt echter zeer zelden.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Meteoor

Als extra toelichting, want het juiste antwoord is al gegeven..... Alle hemellichamen beginnen als gasbol. Ten gevolge van de zwaartekracht zullen alle zware bestanddelen samentrekken hetgeen eventueel kan resulteren tot een vaste of vloeibare kern. Als het oppervlak voldoende kan afkoelen kan er een vaste korst ontstaan. Als de totale massa groot genoeg is blijft er een atmosfeer over. Is de massa te klein dan zal de atmosfeer verdwijnen in de ruimte. De dampkring zit er dus doordat de massa van de aarde groot genoeg is.

De dampkring is er niet om de meteorieten te verpulveren kleine meteorietjes die soms niet groter zijn dan een stofdeeltje, worden er wel in verbrand.Soms zie je dit aan de nachtelijke hemel als een vallende ster. Hele grote meteorieten komen tot op aarde,en kunnen dan schade aanrichten.Dit is uiterst zeldzaam. Als er geen dampkring was dan zou de aarde er nog zijn ,maar dan waren wij de mensen er niet.Misschien zou de aarde er dan uitzien zoals de maan want daar zijn nog duizenden inslagen van meteorieten zichtbaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100