In hoeverre kunnen objecten elkaars zwaartekracht beinvloeden?

Normaal gesproken kun je door een mooie formule de zwaartekracht van een object/planeet uitrekenen. De objecten draaien daarbij om een gemeenschappelijk draaipunt (brandpunt). Maar de zwaartekracht uitgedrukt in een kromming van de ruimtetijd beïnvloedt die ook niet de 'krachten' van een ander object. De kromming van de ruimtetijd door bijv. de zon kan door de nabij gelegen aarde toch niet ongedaan worden gemaakt en moet dan toch ook de 'zwaartekracht' van de aarde beïnvloeden??
Maw als de zon er niet zou zijn verandert de zwaartekracht/kromming ruimtetijd van de aarde dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Objecten beinvloeden elkaar. Een object van een bepaalde massa creeert een gekromde ruimte/tijd om zich heen. Als daar een ander object doorheen beweegt dan verstoort dat deze de gekromde ruimte/tijd met zijn eigen kromming. Zo verstoren de objecten in ons zonnestelsel de ruimte/tijd van elkaar. De verstoring van een object als bijvoorbeeld pluto is echter hier bij aarde verwaarloosbaar (tenzij je om een of andere reden heel nauwkeurige berekeningen naar de verre toekomst moet maken). Maar men beinvloed elkaars zwaartekracht niet. Deze wordt geschreven als F = m * g waarbij m de massa is en g de valsversnelling op de oppervlakte van het object. En de valversnelling g is weer te schrijven als g = G * m / r^2. Hierin is G de gravitatieconstante, m de massa en r de straal van het object. Bovenstaande formules maken duidelijk dat de zwaartekracht door de massa en de grootte van een object bepaald worden en dat andere objecten daar geen invloed op hebben.

Ja, allicht. De zon zorgt (naast de maan) voor getijdebewegingen op aarde. Als de zon er niet zou zijn zouden die getijdebewegingen er niet zijn. Het maakt niet uit of je het zwaartekracht noemt of kromming van de ruimte, maar je moet ze niet allebei gebruiken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100