Hoe werkt een echo?

Mijn dochter van 7 jaar wil graag weten hoe een echo werkt (het geluid). Wie kan uitleg geven in kindertaal?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het werkt net zo als een bal. Wanneer je deze, langs je dochter, tegen de muur gooit stuitert deze terug. Ze ziet de bal dan twee keer. 1 keer op de heenweg (direct) en 1 keer op de terug weg (de echo). Dit verklaart ook waarom de echo later komt.

Het geluid dat beweegt in onzichtbare golven. Een echo is een weerkaatsing van die geluidsgolven. Dus de golven komen ergens tegenaan en worden weer terug gebotst. Als hetgene waar het geluid tegenaan botst dichtbij is, dan hoor je een galm. Als het ver weg is dan zit meer tijd tussen en hoor je een echo. Het geluid moet er dan langer over doen om weer terug te komen.

Hoe een echo van geluid werkt kun je makkelijk laten zien door de vergelijking met watergolven te maken. Laat haar zien dat als je een steen in het water gooit er golven ontstaan, en dat die zodra ze de oever raken weerkaatsen, terug naar de plek waar de steen in het water kwam.

Geluid is voor te stellen alsof het uit onzichtbare mannetjes bestaat. Als je geluid maakt, rennen de geluidsmannetjes alle kanten op. Het grootste deel rent van je weg, en een aantal rent direct naar je oor. Als die geluidsmannetjes die van jou weg rennen een gladde muur tegen komen, botsen ze weer terug. Hierdoor bereiken deze geluidsmannetjes ook je oor, net als die geluidsmannetjes die direct van je mond naar je oor toe gingen. Alleen de mannetjes die eerst helemaal naar de muur toe moesten rennen, die deden daar wat langer over. Daardoor hoor je die geluidsmannetjes later dan de mannetjes die direct naar je oor toe gingen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100