Wat is de gedispergerende fase en de dispergerende fase?

Weet jij het antwoord?

/2500

De gedispergeerde fase is de niet-continue fase: de component die in druppeltjes is verdeeld. De dispergerende fase is de continue fase: de matrix waarin de gedispergeerde fase in is verdeeld (je kan er denkbeeldig mee door het gehele product lopen). Voorbeelden: mayonnaise - gedispergeerde fase is olie, dispergerende fase is water boter: water is gedispergeerd, vet is dispergerend. geklopte slagroom: melk is continue fase, vetdruppeltjes en luchtbellen zijn disperse fase.

Gedispergerende bestaat echt niet. Net zoals gepasteuriserende niet bestaat. ;-) Je zult dus waarschijnlijk bedoelen: wat is de gedispergeerde fase en de dispergerende fase? Dispergeren is iets als verstrooien of ander gepruts met een stof, zoals heel fijn verdelen. Heeft iets met scheikunde te maken. Ik stel mij voor dat bij een gedispergeerde fase het proces van dispergeren klaar is, en dat in een dispergerende fase, het proces van dispergeren nog bezig is. Hier een citaat uit een blog, waar het woord wordt gebruikt. Zie link voor complete artikel. "Voedsel van de koude grond is niets voor de moderne mens. Welnee. De consument betaalt zijn voedsel duur en de boer krijgt er bijna niks voor, dus tussen grond en mond kunnen talloze partijen een graantje meepikken. Zo ook de levensmiddelentechnologie en de chemische industrie. Vandaar dat ons voedsel pas geschikt is voor vertering na hevig pasteuriseren, kristalliseren, granuleren, agglomereren, dispergeren, sedimenteren, fractioneren, centrifugeren, steriliseren, filtreren, fermenteren, extraheren, extruderen, modificeren, homogeniseren en blancheren. En glaceren graag ook een beetje."

Bronnen:
http://www.vkblog.nl/blog/4643/Marc_van_de...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100