Wat zou een alternatief zijn voor geld?

Zou er geen utopische wereld kunnen zijn waar geen geld was. Waar mensen deelden en daarom niemand tekort zou komen? Wat zou een alternatief zijn voor geld of ruilhandel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

in de door jou geschetste utopische wereld,waar niemand tekort komt en alle mensen alles delen, zou je geen alternatief voor geld nodig hebben.

Goud, net als vroeger

Het ligt niet aan het geld dat mensen verhongeren maar aan de onwil om te delen. Alle ontwikkelingshulp ten spijt verhongeren er in Afrika veel mensen, maar als de locale dictator liever een nieuwe privé-jet koopt dan wat geld aan de armen te geven voor kunstmest verandert er niets.

Diensten, je koopt iets en je werkt daarvoor.

Communisme. Wikipedia: 'Communisme is een klasseloze maatschappijvorm met een economisch systeem gebaseerd op gemeenschappelijk eigendom van productiemiddelen, waarbij eenieder produceert naar vermogen en neemt naar behoefte, of een politieke en ideologische stroming die streeft naar een dergelijk systeem. In de praktijk wordt met communisme vooral de stroming bedoeld die teruggaat op de ideeën van Karl Marx (marxisme) en Vladimir Lenin (leninisme), en de uitwerking van die ideeën in de Sovjet-Unie en andere socialistische staten.' Het communisme is geen onverdeeld succes gebleken. Het blijft dus bij een utopie. Wel lief gedacht maar onhaalbaar omdat veel mensen het altijd beter dan een ander willen hebben en streven naar verbetering, meer macht etc. etc.

Een utopische wereld gaat niet lukken, dit was het doel van het communisme.. Nou, dat was niet bepaald een succes!

Jouw vraag doet mij meteen denken aan Noppes. Daar kun je "voor noppes" goederen en diensten ruilen met andere mensen. Het aanbod is heel divers: klussen, oppassen, vervoer, tekstschrijven, computerhulp etc. De diensten worden verricht tegen punten, die zij noppes noemen. De waarde van 1 noppes is gelijk aan 1 euro. Doordat ze met punten werken, hoef je geen directe ruil te doen. De punten die je verdient met een dienst, kun je naar keuze uitgeven aan een andere dienst of aan de vele tweedehands goederen die via Noppes aangeboden worden.

Bronnen:
http://www.noppes.nl/npps/index.php

Seks is een goed ruilmiddel :P. Wordt vaak gegeven voor bijvoorbeeld klussen in huis.

Ik denk dat er wel iets gaat veranderen in de wereld, geld is eigenlijk helemaal niet handig. Mensen gebruiken geld dat ze niet hebben. Het communisme zou niet een goede vervanger voor geld zijn: mensen worden er lui van! Ik bedoel, als je doet wat je kan en je krijgt wat je nodig hebt, waarom zou je dan hard werken? Je krijgt je eten toch wel! Ruilen lijkt me een beter idee, zo kan je niet ruilen wat je niet hebt, je kan geen denkbeeldige zak appels ruilen voor een lepel, je kan wel van geleend geld een huis kopen. Het geld staat op papier maar je hebt het niet in je handen. Een wereld zonder geld met ruilen lijkt me een best goed idee!

Elkaar een wederzijdse dienst bewijzen

ik denk dat als er geen geld was, mensen gewoon onthouden wat ze van wie krijgen. als een bepaald iemand je vaak helpt zal je die ook vaak helpen, zo komt alles vanzelf terug bij diegene die iets geeft. je geeft wat je krijgt in een utopie;)

sociaal zijn en elkaar de helpende hand bieden dus diensten. zoals ze het in de dorpen doen waar geen supermarkten en import is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100