Waarom staat er op een klok een 12 maar geen 0?

Een dag begint toch niet bij 12:00 of 24:00? Alles begint toch bij een nulpunt? 00:00?

Ja, er zal wel een afspraak voor gemaakt zijn. Maar waarom verkoos men 12 boven 0?

De twaalf is op een klok het eindigen van een dag, maar ook het begin nieuwe. En iets nieuws hoort te beginnen met een nulpunt, lijkt me.
Het klinkt nu wellicht gek omdat je het niet gewend bent, maar als het kwart over twaalf is, zou het toch logischer zijn als men zegt, het is een kwartier?

De enige reden die ik ervoor kan verzinnen is omdat een klok staat voor de cyclus van 12 uur, die zich constant weer herhaald. En als je dan zegt dat het kwart over twaalf is zeg je dat het kwart
over gisteren is.

Weet jij het antwoord?

/2500

de antwoorden tot nu toe lijken me wat onbevredigend. Er bestaan analoge 24-uursklokken; die hebben echter geen '0 tot 23'-, maar een '1 tot 24'-verdeling. Het feit dat 12 uur 's middags geen 0 uur is, geldt evenzeer andersom. Dat is alleen maar zo, omdat wij dat afspreken. Ik begrijp dat je vraag is: 'waarom hebben we dat juist ZÓ afgesproken, en niet op een andere manier (mét een 0, zónder een 12)?'. Hoewel ik geen wetenschappelijk hard bewijs ken, denk ik dat het iets te maken had met het denkklimaat ten tijde van het ontwikkelen van moderne analoge klokken. Die zijn ontstaan in een tijd en omgeving, waarin men zeer Godvrezend was. Men leefde als het ware naar het einde toe, want daar was God. Het leven was een tijdelijke, lastige drempel tussen het nu en de toetreding tot de hemel. Het einde was dus belangrijker dan het begin; 12 was dus belangrijker dan 0. Daarbij was in de vroegchristelijke (post-Joodse) numerologische mystiek, het getal 12 nogal bijzonder; het verwees naar volledigheid, bijv. vanwege de twaalf stammen van het volk Israel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100