Mensen zijn niet de enige wezens met zelfbewustzijn. Er zijn van verschillende soorten aangetoond dat ze zelfbewust zijn. Dat doen onderzoekers door op het voorhoofd een dier (bijvoorbeeld een chimpanzee) een rode stip te plakken. Zet zo'n dier in de buurt van een spiegel en kijkt hoe die reageert. Het zelfbewuste dier zal niet met zijn spiegelbeeld omgaan alsof het een andere dier is, maar zijn eigen voorhoofd aanraken om te kijken wat dat voor rare punt is.
Zo is er op vergelijkbare manier aangetoond dat dolfijnen, verschillende soorten mensapen, en olifanten toch een soort zelfbewustzijn hebben.
Er rest natuurlijk de vraag in hoeverre dit aanwezig is. Is het alleen soms dat ze zelfbewust zijn? Of alleen in bepaalde individuen? Genoeg studiemateriaal in ieder geval.
Over het waarom van zelfbewustzijn: Het bood kennelijk onze voorouders voordeel om steeds groter en complexere breinen te ontwikkelen. Op die manier konden we door sluwheid toch grotere en sterkere prooi het hoofd bieden. Door sociale interactie ontstond natuurlijk een zelfbeeld. In een groep heb je anderen en jijzelf. Deze onderscheiding is vrij fundamenteel voor het bepalen van welke handelingen jij als intelligente wezen moet verrichten om de eigen overleving te bewerkstelligen.