welke dieren hebben geen hersenen en zijn toch 'slim', zonder dat het instinct is?

Weet jij het antwoord?

/2500

volgens mij heeft een kwal geen hersenen..en slim is ieder dier.. Toegevoegd na 3 minuten: Een kwal heeft geen hersenen De Wonderbaarlijke Weetjes van Web Wist je dat er nog meer dieren bestaan zonder hersenen? Sponsen, bacteriën en virussen hebben bijvoorbeeld ook geen hersenen. Dit komt omdat dit de eerste dieren waren die ontstonden. Hersenen waren gewoon nog niet "uitgevonden" in die tijd. Wormen waren de eerste dieren met hersens. Alleen zitten bij een worm de hersenen nog niet in zijn kop, zoals bij later ontstane dieren, maar verdeeld over zijn lichaam. Kwallen waren wel de eerste dieren die konden voelen. Zo kan een kwal visjes vangen die tussen zijn tentakels terecht komen. Maar dat gaat dus gewoon vanzelf, daar denkt de kwal verder niet bij na.

Bronnen:
de speelweide.nl

Ik denk dat de enige soort de amoebe is, die is maar ééncellig en is zo slim om zich met bacteriën te voeden.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Amoebe

Ik denk dat er geen enkel dier is dat 'slim' is zonder dat ze hersenen hebben. Ik weet niet exact wat jij slim noemt, maar wat mij betreft is iemand die slim is vindingrijk in het zoeken van oplossingen. Als je geen hersenen hebt kun je gene oplossingen zoeken. Dus nee. Eencellige dieren, zoals het pantoffeldiertje, kan daarom ook niet slim zijn. Hij kan niet nadenken over wat hij doet. Hij doet gewoon alles. Net als de witte bloedcellen in ons lichaam. Zij zijn ook niet slim te noemen, ze doen dingen gewoon. Ze krijgen impulsen doordat er een stofje is. Net als dat een steen valt naar beneden als je hem laat vallen, zijn er ook scheikundige regels en reacties op andere stoffen waarom deze cellen zo doen. De voornamelijkste reden dat een pantoffeldiertje een dier genoemd wordt is omdat het geen chloroplasten en een celmembraan heeft. Maar of dit dier een bewust zijn heeft. Tja, ik veronderstel van niet, en dus kan het ook niet denken/slim zijn. Maar ik kan het niet met zekerheid vaststellen omdat ik er zelf geen ben. En mocht ik er wel een zijn, tja dan kon ik geen antwoord geven;)

Onderscheid kunnen maken tussen plankton en water kan je best slim noemen. Een walvis doet dat door met z'n baleinen het zeewater te zeven. Daar heeft het geen hersenen of instinct voor nodig: rondzwemmen is genoeg. Een kwal doet het nog beter: die zeeft z'n eten terwijl hij rustig rond blijft drijven.

Geen enkele... dieren zonder hersenen kunnen niet kiezen om iets anders te doen dan ze volgens hun programmering (lees: instinct) doen... en het kiezen voor ander gedrag dan het ingebakken gedrag, omdat dat beter uitkomt is wat men onder slim verstaat...zonder hersenen lukt dat niet... Toegevoegd na 10 minuten: Zelfs veel dieren die wel slim zijn zijn toch niet slim genoeg om in leven te blijven... anders werden er niet zoveel hoog ontwikkelde zoogdieren verkeersslachtoffers..... Dan zouden ze snappen dat je niet over moet steken als er een auto aankomt....helaas is dat meestal niet het geval... Zelfs katten en honden zijn daarvoor niet slim genoeg, en die hebben toch behoorlijk koppie-koppie voor dieren.....

Geen enkel. Zelfs de meeste dieren met hersenen zijn niet eens slim en leven puur op instinct. Wat is slim? Verstand hebben? In van Dale staat bij verstand: de mogelijkheid om na te denken. Noem eens een dier dat kan redeneren? Zeg eens tegen je hond morgen moet je mijn pantoffels NIET brengen. Wedden dat die ze wel brengt. Dieren kunnen niet plannen in de toekomst omdat ze geen bewustzijn hebben. Zet een hond voor een spiegel en hij schrikt of blaft omdat hij niet zichzelf maar een rivaal ziet, een poes zal meestal achter de spiegel kijken ook omdat ze een andere kat ziet. Een parkiet speelt niet met een spiegeltje maar wil met het parkietje dat hij ziet vrijen. De intelligentste dieren vind je bij hen die in groep leven en oud worden zoals: oliefanten, apen, papegaaien, kraaiachtigen, dolfijnen en ik vergeet er nog een paar... Deze dieren kunnen veel van elkaar leren juist doordat ze oud worden en met velen zijn. Verklaar eens hoe het komt dat vogels waar ook ter wereld steevast een soms ingewikkeld identiek nest bouwen zonder het geleerd te hebben van hun ouders = puur instinct. Ik kan hier nog uren doorgaan maar zal weinigen overtuigen denk ik... Toegevoegd na 10 uur: Edit: Van de intelligente diersoorten waarvan ik er een paar noemde is na langdurig onderzoek een vorm van bewustzijn aangetroffen die met die van mensen te vergelijken is, vooral dolfijnen en walvisachtigen hebben dat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100