hoe kan ik bevriend raken met een dier in de natuur?

ik wandel graag in de natuur bij oisterwijk en moergestel.
soms zie ik een konijn of een eekhoorn.
en ook heel soms een hert.
maar vogels vind ik ook heel erg leuk.
ik heb een kleine vissers stoel en dan ga ik bij het water zitten kijken en luisteren naar de dieren.
nou zou ik het liefst willen dat deze dieren mij gingen vertrouwen.
dat ze bij mij komen zitten en uit mijn hand komen eten.
ze hoeven echt niet bang voor mij te zijn. ik zou ze nooit kwaad doen.
toch rennen of vliegen ze weg als ik beweeg.
dat vind ik erg jammer.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat moet een dier zelf willen, dat kun je niet opleggen . Zelf heb ik een grote tuin met egels, eekhoorns, soms een verdwaald hert en heel veel vogels. Normeel is elk dier van nature bang voor mensen op een enkele uitzondering na. Omdat ik de vogels en de eekhoorns voer heb ik soms het idee en dan vooral met de vogels dat ze iets minder bang voor me zijn. Een enkele keer is dat met een roodborstje, een merel en nu weer met een lijster. Ze komen dan tot op een meter bij me vandaan en kunnen me uren gezelschap houden als ik aan het wieden ben. Dit ook omdat ze door de losgewoelde aarde snel een worm kunnen pakken. Vorig jaar was dat met een merel het geval en die heeft me heel trots haar 3 kleintjes laten zien door op het terras te komen en onder mijn stoel door te lopen, een belevenis. Maar dit is allemaal puur geluk en niet bestuurbaar. Mijn advies, vaak naar dezelfde plaats gaan, voeren en hopen dat er misschien 1 is die je gaat vertrouwen.

Met veel tijd en rust en wat voer kom je een heel eind, zelf eb ik in mijn tuin een merel die mij naar dik een jaar ook vertrouwd

Eindeloos, eindeloos geduld, op een plaats waar vooral geen andere mensen komen. Eigenlijk lukt het alleen maar in heel, heel zeldzame gevallen in je eigen tuin. Voor al die dieren, die van nature al vrij schuw zijn, ben je eerst en vooral een mens, en een mens is bedreiging. Om dat instinct te overwinnen, moet je ze over heel lange tijd leren dat jij geen bedreiging bent. De kans dat het lukt echter is minimaal. Het instinct zit diep. je moet al bijna een dier van heel jongs af aan veel dicht bij je hebben om een kans te maken. Het ziet er allemaal schitterend en romatisch uit in Sneeuwwitje, tuurlijk, maar in het echt lukt dat gewoon eigenlijk niet.

Zo zit de natuur in elkaar dat het erg moeilijk is om het vertrouwen van wilde dieren te winnen. Met véél geduld en dan heb ik het over maanden tot jaren wil het wel eens lukken, maar je moet er veel tijd in stoppen. Het is van levensbelang voor dieren om schuw en wantrouwend te zijn, zéker tegenover mensen, omdat de mens lang niet altijd te vertrouwen is en de dieren kunnen onze voornemens niet van onze gezichten aflezen. Onlangs las ik in een krant dat een reporter een interview afnam van een man die er behagen in schept om eenden uit het park te vangen, te doden en op te eten. Hij lokt ze met brood en vangt ze dan. Eenden die te goed van vertrouwen zijn die leggen het eerst het loodje en diens meer wantrouwende kameraden die overleven. Niet alleen is de mens, de mèns een wolf!

Ik wil je niet gaan vertellen wat je moet doen of laten, maar ik wil je hier toch heel graag mijn mening over geven. Natuur is natuur en dieren zijn er niet voor ons vermaak. Als wilde dieren worden gevoerd en uit je handen eten zijn het echt niet de dieren die hier beter van worden. Heb respect voor de natuur! Dus alleen kijken en niet aankomen! Rust is heel belangrijk voor wilde dieren en verstoring is, hoe goed het ook bedoeld, is schadelijk. Tip: Koop een veldkijker of verrekijker! Dan kun je van een veilige afstand dieren en hun natuurlijk gedrag goed bekijken zonder dat je te dichtbij komt.

Er is zelfs een man die bevriend raakte met een kudde wolven en zelf pups er van kon verzorgen. gwn de juiste aanpak vinden experimenteren tot je het zat wordt ;)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100