hoe maak je een "jong katje"zindelijk?

we hebben sinds kort 2 kleine katten gekregen.
ze hebben de eerste 2 weken nog bij een andere gezin gezeten(los van elkaar)
nu is het zo dat 1 kat gewoon zindelijk is maar die andere blijft maar pissen op plekken waar dat niet de bedoeling is.
nou gebruikt die voor zijn grote behoefte wel de bak maar als ze moet zeiken dan doet ze dat de ene keer wel p de bak en de andere keer niet. soms doet ze het dagen lang goed en dan ineens doet ze het weer een paar keer achter mekaar fout.
hoe corrigeer je dat op de beste manier en waarom doet ze het de ene keer wel en de andere keer niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

allereerst een plasje opvangen en inleveren, ook kittens kunnen blaasontsteking krijgen. verder vraag ik me af hoe oud je kittens zijn? jonge kittens zijn speels, snel afgeleid, en kunnen de plas niet altijd ophouden. jouw ene katje is daarin wat verder dan de andere. zet voorlopig her en der bakjes neer, dat mogen gerust teiltjes van de blokker zijn. in iedere ruimte een bakje is voor nu geen overbodige luxe. naarmate ze wat groter wordt kan je gaan minderen, maar hou er rekening mee dat drie bakken voor katten ideaal is. bestraf je kat nooit bij onzindelijkheid, de kat doet het echt nooit om jou te pesten. Toegevoegd na 22 minuten: sorry, het moet zijn: drie bakken voor twee katten.

Allebei een eigen bak... heeft bij ons geholpen

Op de plekken waar ze het doet peper strooien, gaat ze van niezen en dat vindt ze niet fijn. En verder elke keer als ze ergens gaat zitten heel hard brommen en haar op de bak zetten. Toegevoegd na 41 seconden: Ik had altijd 2 katten en maar 1 bak.

Ik heb ooit hetzelfde probleem gehad met twee jonge katjes (poes en kater). Wat ik deed als er eentje ergens ging pissen waar het niet hoorde: ik duwde het katje met zijn neus in zijn eigen pis en vervolgens zette ik het katje direct op de bak. Dat heb ik een paar weken zo volgehouden en uiteindelijk viel het kwartje en gingen mevrouw en meneer allebei keurig op de kattenbak zitten plassen. Het klinkt misschien een beetje zielig, om zo'n beestje met z'n neus in zijn eigen pis te duwen, maar het helpt wel en een trauma houden ze er niet aan over.

Sowieso is de stelregel dat je 1 bak meer dan het aantal katten moet hebben. Een kat doet namelijk zijn grote behoefte liever ergens anders dan zijn kleine behoefte. En met twee katten kan er onderlinge strijd zijn. Dus in elk geval een extra bak en dan het liefst in een andere kamer dan waar die eerste staat. Wellicht op een plek waar ze nu plast waar je dat niet wilt. Ik ken toevallig een kattengedragstherapeute en die raadde mijn schoonzus die hetzelfde probleem had dit aan.

Het zou kunnen dat ze niet op 1 dezelfde bak willen dus dan is een extra bak te proberen. Maar verder is het een kwestie van volhouden. Let er ook op de kattenbak goed schoon is. Ik schep zelf 2 a 3x per dag de drollen en de natte klonten er uit. Sommige katten houden er niet van als er iets in de bak ligt. Dat zou een reden kunnen zijn waarom ze het de ene keer wel en de andere keer niet goed doet. Iedere keer als het kitten gegeten heeft of gespeeld even oppakken en op de bak zetten. Zodat het echt gewoonte wordt om de bak op te gaan. Dit moet je wel even volhouden. Vooral als haar vorige baas niet consequent genoeg is geweest daarmee. Ik weet niet wat voor een grind je gebruikt, maar het kan zijn dat het iets te grof is voor kittens. Sommige kittens reageren daar ook op. Ze vinden over het algemeen fijn grind het fijnste. Succes Toegevoegd na 36 minuten: Weet niet of je een open kattenbak hebt of een dichte. Maar sommige katten vinden een dichte kattenbak eng. Vooral als er nog een kat is die ze op staat te wachten als ze erop zitten om ze, bij het naar buiten komen, te bespringen. Ze durven dan soms de bak niet op te gaan en gaan ergens anders zitten waar ze om zich heen kunnen kijken. Dit wordt nog erger als er ook een luikje voor zit. Dus misschien dan eerst 1 open kattenbak neerzetten zodat ze zien wat er gebeurt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100