Wat is koningswater?

Ik las ergens dat goud niet tegen koningswater kan: bedoeld men hiermee dat goud oplost in koningswater zoals goud oplost in kwik. Wat is koningswater, en waaruit bestaat het? is het iets chemisch of bestaat het in de natuur?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Koningswater (of aqua regia) is de triviale naam voor het 3:1-mengsel van geconcentreerd zoutzuur en geconcentreerd salpeterzuur. Het wordt zo genoemd omdat goud, "de koning der metalen", erin oplost. Het mengsel heeft bijzondere eigenschappen doordat er een bijzonder reactief molecuul gevormd wordt, namelijk nitrosylchloride NOCl : 3 HCl (g) + HNO3 (s) → NOCl (aq) + Cl2 (aq) + 2 H2O (l) Hierdoor is koningswater in staat om veel edele metalen, zoals goud en platina, te oxideren en in oplossing te doen gaan. Met goud ontstaat dan het tetrachloroauraat ion AuCl4-. In de link staat nog meer over de werking

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Koningswater

koningswater ` ko - nings - wa - ter het -woord mengsel van zoutzuur en salpeterzuur, waarin goud oplost Het bestaat dus uit zoutzuur en salpeterzuur. Misschien leuk om een keer iemand cadeau te doen en te zeggen dat je vieze gouden dingen er goed mee kan schoonmaken?

Bronnen:
Woordenboek

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100