is het mogelijk dat er nog een intelligent schepsel ontstaat op aarde?

Neem bijvoorbeeld de chimpansee. Stel dat die zo ver evolueren dat zij op een gegeven moment ook vuur kunnen maken net als de mensen ooit begonnen zijn. Is dat mogelijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

De intelligente mens van nu is geëvolueerd in enkele honderdduizenden jaren. Het is dus heel aannemelijk, dat er weer nieuwe intelligente wezens worden geëvolueerd. De mens zoals die nu bestaat zal er niet meer zijn. Die is dan onder gegaan in zijn eigen afval.

Er is sowieso 1x intelligent leven op aarde gekomen. Per definitie is er dus een kans dat dit onstaat (wellicht wel heel klein, wellicht is de kans heel groot. Dit weten we niet vanwege het weinige aantal planeten waarop we weten dat er leven is, namelijk 1). Maar we kunnen we met zekerheid zeggen dat de kans niet 0 is voor deze planeet. Dus er is een kans. Het is dus mogelijk dat er intelligent leven ontstaat op aarde, er is dus ook een kans dat dit meer dan 1x gebeurd. Dus ja, het is mogelijk. Wanneer we meer gaan weten over andere planeten rondom andere sterren, zullen met meer zekerheid kunnen gaan zeggen of (intelligent) leven een uitzondering is of dat het een logisch gevolg is van het universum. Er zijn al tekenen dat er in verre nevels (binnen dit melkwegstelsel) aminozuren gevormd worden (https://mashable.com/2016/08/17/building-blocks-of-life-found-in-nebula/?europe=true). Dit zal uiteindelijk allemaal antwoord gaan geven op: a) is er leven buiten deze planeet (wat ik persoonlijk zeer aannemelijk vind) b) is er intelligent leven buiten deze planeet (ik hoop / verwacht van wel). Deze antwoorden zullen ook een beter beeld geven van wat er met de aarde zal gebeuren nadat de mens er niet meer is (wat ook zeer aannemelijk is, zij het door een planetaire ramp of doordat we verder evolueren en de aarde verlaten). Maar gezien de geschiedenis kunnen we met zekerheid zeggen dat het mogelijk is dat er nog een intelligent schepsel ontstaat op aarde.

Aangezien de ecologische niche 'intelligent wezen' al is bezet, is de kans klein dat er nog een intelligent wezen ontstaat. In het algemeen vindt evolutie plaats binnen de eigen of verwante ecologische niches; evolutie naar een andere niche is lastig als die niche al is bezet door een optimaal aangepast organisme (een kat evolueert niet tot een planteneter, zolang er al optimaal aangepaste planteneters zijn). Verder is de opvallende waarneming, dat intelligentie pas zo'n 550 miljoen jaar na het ontstaan van multicellulair leven is ontstaan, en zo'n 350 miljoen jaar na het ontstaan van landdieren (tetrapoda). Dit terwijl allerlei andere types dieren snel daarna ontstonden (vliegende dieren zijn bv diverse malen opnieuw geëvolueerd; net zoals landdieren die weer in zee zijn gaan leven, zoals mosasaurussen en dolfijnen. Dat wijst er op, dat intelligentie een eigenschap is, die niet makkelijk evolueert. Voor bronnen verwijs ik iedereen naar het boek The Third Chimpanzee van Jared Diamond, hoofdstuk 12.

Toegevoegd op 23 augustus 2019 19:04: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100