Klinken sommige brommers als spoorboombellen?

Als ik 's ochtends op de trein sta te wachten, hoor ik hem soms al aankomen als hij bij de *vorige* spoorbomen is. Het geluid van de bellen van die vorige spoorbomen klinkt namelijk heel zacht door tot op het perron waar ik sta (afstand 360 m met bebouwing en bomen ertussen).

Soms komt er een brommer voorbij, op een afstand van zo'n 30 m. Relatief vaak meen ik door het geluid van die brommer heen, de verre spoorbomen te horen. Maar dat is niet zo - kennelijk maakt die brommer een bijgeluid dat een beetje lijkt op het geluid van rinkelende spoorboombellen.

Ik heb dat niet alleen als ik op de trein sta te wachten, maar ook als ik op een willekeurige plek ben, en er komt een brommer voorbij. Ik meen dan spoorboombellen te horen, ook al is er geen spoorweg in de buurt.

Maken brommers werkelijk een spoorboombel-achtig bijgeluid, of is dat slechts mijn fantasie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Jij bent als je wacht op de trein, continu gefocust of te trein eraan komt. Jij beoordeeld dit aan de hand van de spoorbomen. Nu is het natuurlijk vervelend als er een brommer voorbij komt. Dan hoor je het niet meer. Je gaat dan nog verscherpt luisteren en het zit dan in je hoofd dat je 'denkt' iets te horen. Je wilt het namelijk zo graag horen. Zodra je het perron op stapt ben je al gefocust op die spoorbomen.

Het kan heel goed zijn dat het geluid dat je hoort door een brommer wordt veroozaakt. Een brommer creert een tikkend geluid en doordat de lucht koeler uit metalen plaatjes bestaat kan dit overkomen als een rinkelen de bel. Voornamelijk damesbrommers met een luchtgekoelde cylinder. Ook kan er iets los zitten aan de brommer wat begint te rinkelen door de trillingen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100