Kan men de lyme-bacterie overdragen door een teek aan te raken?

Ik vraag me af of het mogelijk is, een besmette teek met Borrelia, aangeraakt te hebben, en deze verder te verspreiden door bijvoorbeeld oogcontact( bv lenzen uitdoen). Of zit deze bacterie uitsluitend in de teek zelf en is dit niet mogelijk?

Toegevoegd na 1 minuut:
En hoe zit het met een gescheurde teek, waarbij het tekenbloed aangeraakt wordt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat kan niet. De Borrelia burgdorferi bacterie zit in het lichaam van de teek. Je kunt niet besmet raken door het aanraken of het verwijderen van teken. Ook niet door het aanraken van het inwendige van een teek, als is het theoretisch mogelijk als je open wondjes aan je handen hebt. Bij een beet is de kans ook al vrij klein, want de teek draagt de bacterie niet meteen over nadat hij zich vastbijt. De kans dat je de ziekte van Lyme krijgt na een tekenbeet wordt geschat op 2% (2 op de 100 tekenbeten). Mensen kunnen er elkaar ook niet mee besmetten. Hoewel overdracht via seksueel contact, orgaandonaties of bloedtransfusies in zeer uitzonderlijke gevallen theoretisch mogelijk zou kunnen zijn, is daar geen goed wetenschappelijk bewijs voor.

Bronnen:
http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicati...

Je kan enkel besmet raken door een tekenbeet,normaal bij een aanraking gebeurt dit niet(tenzij je er wil mee spelen en hem de kans geeft om je toch te bijten...)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100