Hebben insecten en planten net zoals mensen wel eens het gevoel van discomfort?

Als mensen kennen wij het gevoel van discomfort. Misschien gebruik ik het verkeerde woord maar ik heb het over dingen die niet zeer doen maar fysiek niet fijn zijn: dorst tot uitdrogen, honger, niet lekker liggen, of nog erger als iemand bijv. verdrinkt. Voelen insecten maar vooral planten dat ook of geeft hun instinct aan of ze moeten eten/drinken/anders liggen/vluchten? Een beetje een rare vraag maar ik hoop dat het begrepen word.

Weet jij het antwoord?

/2500

Insecten zijn dieren en dieren hebben allemaal die vorm van discomfort zoals jij die omschrijft. Een plant / struik / boom niet, deze kunnen toch niet anders dan op die plek staan en leven.

Planten zijn net als andere organismen in staat te reageren op veranderingen in hun omgeving op verscheidene manieren. Planten kunnen reageren door diverse groei-bewegingen op onvoorspelbare, meestal kortdurende schommelingen in hun omgeving, zoals plotselinge veranderingen in neerslag, temperatuur of licht. Zo zijn er planten waarvan de bloemen sluiten bij een regenbui. De vorm van planten reageert op hun omgeving. Licht is een van de belangrijkste omgevingsfactoren voor de ontwikkeling van planten. Dit verschijnsel heet fotomorfogenese en een klassiek voorbeeld is etiolering: bij lichtgebrek groeien planten dun en lang uit en blijven gelig groen. Verdediging Zowel de fysische omgeving en het biotische milieu bedreigen het welzijn van de planten waartegen planten zich moeten verdedigen. Tot de fysische gevaren behoren wind, water (overstroming), droogte en koude (winter). Hiertegen beschermen planten zich door kiemrust, veroudering en zelfs de dood op de meer voorspelbare gevaren. De groenblijvende en bladverliezende levenswijze zijn voor een deel een reactie op ongunstige omstandigheden. https://nl.wikipedia.org/wiki/Plantenfysiologie#Prikkelbaarheid Ook insecten kunnen zich bij discomfort aanpassen zo zullen insecten niet snel verdrinken, want wanneer insecten onderwater komen sluiten de stigmata-kleppen zich zodat het water niet de tracheeën binnen kan komen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100