Waarom gaat er zoveel water van een plant naar de vrucht?

Ik at vandaag zeer sappige nectarines en vroeg mij af waarom er eigenlijk zoveel water in een vrucht zit. Mijn idee is dat de vrucht als een eerste bewatering- en meststof-systeem dient voor de pit, die zo meer kans heeft om te groeien, maar klopt dit. En bestaan er ook zeer droge vruchten met een levensvatbare pit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Hoewel zaadjes wel water nodig hebben om te groeien, bestaan er vermoedelijk juist sappige vruchten doordat de dieren ze op aten en elders via de ontlasting uitwerpten zodat het aantal bomen van dezelfde soort niet te dicht op elkaar zouden komen. Dus door de symbiose tussen dieren en planten waren sappige vruchten die meestal heel zoet zijn erg aantrekkelijk voor dieren die daar de nodige energie (fructose ed) uit konden halen, en de boom kon groeien vanuit de ontlasting op een andere plaats. Als je bijv. een appelboom wil planten hoef je bijv. niet heel de appel onder de grond te stoppen maar de pitjes, al zal wat water toevoegen ook wel helpen en daar zal de vrucht zelf ook wel toe bijdragen als dat in de natuur zo gebeurt. Dus om deze twee redenen zal er water in de vrucht zitten. https://nl.wikipedia.org/wiki/Vruchtvlees http://nl.wikihow.com/Zo-kweek-je-een-appelboom-uit-een-zaadje

Dubbelzijdige reden, de eerste is hierboven netjes omschreven. De tweede reden is dat de pitjes op dat moment al direct meststoffen bij zich hebben, door het rotten van de vrucht komt er zowel warmte als voeding voor de zaadkiem vrij.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100