Welk dier is het laatst uitgestorven?

Weet jij het antwoord?

/2500

De dinosaurussen zijn als eerst uitgestorven maar ook als laatst.

Momenteel sterft er elke 3 uur een diersoort uit.. Toegevoegd na 12 minuten: Dus het is voor ons op gv eigenlijk niet te beantwoorden..

Helaas zijn er in dit millennium al weer 3 dieren uitgestorven verklaard. Het gaat om de Pyreneeën Steenbok waarvan het laatste exemplaar stierf op 6 januari 2000 in Ordesa Nationaal park in spanje en een west-afrikaanse aap, de miss waldron rode franjeaap. Het laatste exemplaar is in oktober 2000 gestorven. En de Westelijke Zwarte Neushoorn (2006) in afrika. Dit zou wel eens het eerste duidelijke teken kunnen zijn dat er een uitstervinggolf van grote dieren aan zit te komen.

Bronnen:
wikipedia en...

Het IUCN heeft een lijst met uitgestorven dieren. Hier staan lang niet alle dieren op, in feite alleen de vaak wat grotere dieren die - behalve de dinosauriers - veelaal door toedoen van de mens zijn uitgestorven. Welke microscopisch kleine dieren uitgestorven zijn of aan het uitsterven zijn is niet duidelijk. Een van de laatste dieren die ik kan vinden op de lijst is de Caribische monnikszeehond (uitgestorven tussen 1952 en 1996). Er zijn ook dieren die in de natuur (waarschijnlijk) zijn of bijna zijn uitgestorven, maar die middels fokprogramma's in dierentuinen nog een marginaal bestaan leven. Toegevoegd na 3 minuten: Heel recent (zie website van Peter Maas) Madeira Groot Koolwitje, Pieris brassicae wollastoni, 29-30 oktober 2007 Westelijke Zwarte Neushoorn, Diceros bicornis longipes, 8 juni 2006 Po'o-uli, Melamprosops phaeosoma, 28 november 2004 Pyreneeën Steenbok, Capra pyrenaica pyrenaica, 6 januari 2000 Zanzibar Luipaard, Panthera pardus adersi, 1996 Gouden Pad, Incilius periglenes, 1989 Gebogen Parelmossel, Epioblasma flexuosa, 1988 Atitlanfuut, Podilymbus gigas, 1987 Kauai-o'o, Moho braccatus, 1987 Holdridge Pad, Incilius holdridgei, 1986 Noordelijke Maagbroedkikker, Rheobatrachus vitellinus, March 1985 Zuidelijke Maagbroedkikker, Rheobatrachus silus, November 1983 Tecopa Eierleggende Tandkarper, Cyprinodon nevadensis calidae, 16 February 1982 Javaanse Tijger, Panthera tigris sondaica, 1980s Mount Glorious-beekkikker, Taudactylus diurnus, 1979 Duingentiaanblauwtje, Maculinea alcon arenaria, 1979 Colombiaanse Fuut, Podiceps andinus, 1977 Toegevoegd na 8 minuten: De Noordelijke Witte Neushoorn (Ceratotherium simum cottoni) is sinds 2008 niet meer gezien en vermoedelijk in het wild uitgestorven. Er leven er in ieder geval nog 8 in dierentuinen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Uit...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_uit...
http://uitgestorven.petermaas.nl/extinct/n...

de westelijke zwarte neushoorn is vrij recent (2006) http://nl.wikipedia.org/wiki/Westelijke_Zwarte_Neushoorn

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Westelijke_zw...

De Yangtse Rivierdolfijn . Ondanks intensief onderzoek werden er vanaf 2007 geen exemplaar meer aangetroffen . www.elsevier.nl/web/Nieuws/Wetenschap/1312697/Legendarische-rivierdolfijn-blijkt-uitgestorven.htm Toegevoegd na 4 minuten: Gelukkig zijn er nog andere rivierdolfijnen. Maar volgens dit artikel in Wikipedia is iedere soort rivierdolfijn uniek omdat ze alle apart zijn geëvolueerd . ( geen gemeenschappelijke voorouder ) . http://nl.wikipedia.org/wiki/Rivierdolfijnen

Uitsterving gaat hand in hand met evolutie, want waar de ene soort succes heeft, delft de andere het onderspit. Sinds het leven op aarde begon is minstens 99 procent van alle soorten die ooit leefden weer verdwenen, en op zijn minst bij vijf gelegenheden zijn in vrij korte tijd grote aantallen soorten uitgestorven. De laatste massa-uitsterving 65 miljoen jaar geleden plaats en vaagde de dinosauriërs en vele andere levensvormen weg. Ondanks zulke catastrofen bleef het totale aantal soorten door de bank genomen stijgen, althans tot voor kort. De laatste tijd zien we het tempo van uitsterving snel stijgen, door ingrepen van de mens in de natuurlijke ecosystemen. Vooral primaten, tropische vogels en de meeste amfibieën lopen nu gevaar. Het ziet er ook niet naar uit dat de achteruitgang weldra gestuit wordt, omdat de evolutie veel minder snel nieuwe soorten oplevert dan er nu soorten uitsterven.

Bronnen:
http://www.petermaas.nl/extinct/dieren.htm

Wacht nog een paar dagen tot dat de olie de Mississipi delta heeft bereikt. De driepotige kwak kwak redt het niet. Ook de zoutwatersteltaloper zal het loodje leggen. We doen erg ons best.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100