Bestaan er ook nuttige virussen in het lichaam?

Over het algemeen wordt aangenomen dat er naast slechte ook goede bacterien voorkomen, maar bestaan er ook virussen die iets nuttigs doen? En dan bedoel ik dus geen (al dan niet genetisch aangepaste) virussen die in een laboratorium of op kweek iets produceren voor de mens, maar natuurlijke virussen die voorkomen in het menselijk lichaam. Zouden zij bijvoorbeeld ook de plek bezet kunnen houden tegen hele slechte virussen of zelfs eiwitten produceren waar de mens baat bij heeft?

voor bacterien : https://www.salusi.nl/vezels-afvallen/

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Virussen kunnen zich alleen voortplanten door hun erfelijk materiaal in de celkern van een gastheer te brengen. Omdat wij geen enkele cel bezitten die waardeloos werk voor ons doet gaat de vermenigvuldiging van een virus per definitie ten koste van ons en nooit in ons voordeel.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Virus_%28bio...

Virussen hebben onze evolutie in grote mate beïnvloed. Tot wel 8% van ons genoom bevat sequenties van endogene retrovirussen (ERV). Het bekendste voorbeeld van een rol van ERVs is in zoogdieren. Eiwitten afkomstig van ERVs worden gebruikt voor het ontwikkelen van syncytiotrofoblasten: het vlies in de placenta waardoor zuurstof tussen moeder en foetus worden uitgewisseld. Verder kunnen deze sequenties bijdragen aan het aflezen van genen. Ten slotte kunnen ze leiden tot het kopiëren van genen, bijvoorbeeld binnen genen van het immuunsysteem, zoals MHC klasse 1 en 2.

Bronnen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22695103
https://en.wikipedia.org/wiki/Endogenous_r...

Ja bacteriovagen doden gevaarlijke bacteriën.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100