Is een amandel een echte noot?

In de plantkunde is een noot een enkelvoudige dopvrucht.

Dopvruchten behoren tot de droge vruchten en hebben één zaad (zelden twee) waarvan het steenachtige of houtachtige omhulsel (de vruchtwand) of een deel daarvan bij rijpheid zeer hard wordt. Vruchten die aan deze definitie voldoen worden ook wel echte noten genoemd" Aldus onderstaande bron.

Maar even verderop wordt een amandel niet als een echte noot gezien maar als een culinair opgevatte noot:
"Hier volgen enkele voorbeelden van vruchten en zaden die als "noten" bekendstaan in de culinaire betekenis, maar dat niet zijn in de botanische betekenis:

Amandel (noot), het zaad van een steenvrucht"

Waardoor is de amandel dan geen echte noot terwijl het mi wel aan de bovenstaande definitie voldoet? Of toch niet...?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Noot_%28plantaardig%29

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, een amandel is geen echte noot. Zoals de bron vermeldt is een noot een vrucht met een uit 1 geheel bestaande harde buitenwand. Een amandel is de pit van een vlezige vrucht (dus geen harde buitenwand) die op haar beurt weer een harde houten wand bezit (uit 2 delen, dus ook daarom geen noot). Een pinda 'noot' is een peulvrucht (met buitenwand uit 2 delen, de ongedopte pinda' s) Een walnoot is dus ook geen noot want (a) er zit een zachte ' appel' aan de buitenkant en (b) de houten wand bestaat uit 2 delen. Wel een echte noot is de hazelnoot.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Noot_%28plan...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100