Waar stammen insecten volgens de evolutietheorie vanaf?

Als het gaat om de afkomst van vertebraten op het land, dan wordt ons verteld dat zij van vissen afstammen met name van eentje die aan land is gekropen. Maar in onderzoeken en documentaires zien wij dat er aan land al planten én insecten (en spinnen ook?) waren. Waar komen die insecten dan vandaan? Uit welk ander dier hebben die zich ontwikkeld? Hoe is dat gegaan? Kreeften en andere ongewervelden in zee lijken veel op insecten, is er een verband?

Weet jij het antwoord?

/2500

Insecten zijn geleedpotigen. Binnen die groep zijn de kreeftachtigen hun naaste verwanten. Spinnen e.d. (ook geleedpotigen) staan veel verder van ze af. Volgens mijn bron (zie link) zijn zespotige geleedpotigen maar één keer in de evolutie ontstaan. Maar omdat die bron ook rept over "slimme evolutie" heb ik lichte twijfels over het wetenschappelijk niveau van die bron. Evolutie berust n.l. op toeval, die is niet slim. Toegevoegd na 1 dag: Ik heb ooit eens gelezen (maar ik kan het niet meer terugvinden, vandaar deze late aanvulling) dat er aanwijzingen zijn dat insecten òf afstammen van wormachtige voorouders óf een gemeenschappelijke voorouder met die wormachtigen hebben. Helaas: ik kan er geen bron bron opgeven. Toegevoegd na 1 dag: bron bron = bron voor :-)

Bronnen:
http://www.kennislink.nl/publicaties/bouwp...

Men weet het niet helemaal zeker en er kwam niet zo veel wetenschappelijke informatie bij over insecten de laatste vijftig jaren. In de oude encyclopedies van 1958 en ook op Wikipedia vind je meestal een afkomst van de insecten van 500 à 450 miljoen jaren gelden, dus het tijdperk https://nl.wikipedia.org/wiki/Ordovicium. Qua 'vliegende insecten' zijn de schattingen van de toenmalige paleontologen meteen naar zo'n 400 miljoen jaren gegaan. Erger nog, het oudste insectenfossiel werd... in 1919 gevonden, zie https://en.wikipedia.org/wiki/Rhyniognatha. Meestal aanvaardt men bij de evolutie vooral de transformatie van de vliegende insecten (met uitzondering van de Holometabola) rond 300 miljoen jaren geleden als richtinggevend om de evolutietheorie te onderbouwen. Net als alle andere levende wezens, waren 'ZELFS' de insecten (volgens Wikipedia voor 2/3de enkel voor de insecten, volgens andere bronnen ook de insecten tot 90% ook net als de dieren) 'uitgeroeid' zo'n 250 miljoen jaren geleden (in het Nederlands Perm-Trias-massa-extinctie", zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Perm-Trias-massa-extinctie). De reden waarom men de insecten initieel bij de 'kreeftachtigen' (Engelse wiki, zoeken op crustacean, met de Nederlandse Wiki raak je niet ver) wil onderbrengen, is omdat ze ook uit geledingen bestaan, te verstaan: kop, borstgedeelte en buikgedeelte of lijf. Dat klopt op zich al niet helemaal, want men spreekt ook soms van 'Cephalothorax' omdat het niet altijd klopt. Omdat kreeften en insecten beiden 'zespotigen' zijn, is het extra handig om ze bij elkaar onder te brengen. Ik zie een totaal andere, niet gedocumenteerde reden, die aansluit bij de 'veelpotigen' (laat ons veronderstellen dat de meeste dieren incl. de mens het bij vier poten houden), namelijk hun binding met... water! Insecten (denk aan muggen) komen extreem veel voor bij hogere temperaturen (zomer) waar veel water te vinden is, daarna overwinteren ze nogal. Als je teruggaat naar die tijd, kom je bovendien snel VOOR de continentale drift uit (Pangea, na Rodinia): daar waren de zeeën ondiep en was er dus plaats voor zowel insecten als kleine kreeftjes. Voorlopig geldt deze indeling nog: 1. https://en.wikipedia.org/wiki/Myriapoda 2. https://en.wikipedia.org/wiki/Chelicerata Bij evolutieonderzoek, vertrekt men nu vooral van de vergelijking met de zeer schadelijke ultraviolet die door onze ozonlaag (03) en zuurstoflaag O2 worden tegengehouden, of door het wateroppervlak.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100