Vanmiddag zag ik bij een industrieterrein in Utrecht wel 8 ooievaars minutenlang rondjes zweven zonder vleugelslag. Waarom doen ze dat?

Het was een prachtig gezicht, onwerkelijk. Is het een oefening voor de terugreis, zou het gewoon voor het plezier zijn omdat de omstandigheden goed zijn? Gebeurt dit vaker? Ik heb het nooit eerder gezien, het was indrukwekkend. Wie kent dit gedrag en kan er meer over vertellen?

Toegevoegd na 22 minuten:
Ik zag al googelend wel een verklaring: http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i006303.html
In de thermiek stijgen ze omhoog, van bovenaf laten ze zich zwevend uit de thermiekkolom "vallen" en zweven naar de volgende kolom.
Maar die heb ik in de volgende 25 kmfietsen niet gezien. Volgende veaag is dus: hoe weet een ooievaar waar de volgende thermiekkolom is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je hebt gelijk. Ooievaars maken gebruik van thermiek om hoogte te winnen. Ze zweven vervolgens weg en verliezen langzaam hoogte tot ze een volgende thermiekkolom vinden. Dat zien ze o.a. aan de opstijgende bewolking en ze voelen het ook. Vinden ze geen thermiek, dan landen ze gewoon. In deze tijd van het jaar vliegen de jonge ooievaars uit en gaan ze rondzwerven. Dat gaat zonder voorkeur voor een bepaalde richting omdat ze nog geen drang voelen om naar het zuiden te trekken. Omdat ik zelf ooievaars ring kan ik je vertellen dat ze daarbij ongericht rondzwerven en plaatsen zoeken waar ze voedsel kunnen vinden. Dat is waarschijnlijk de reden waarom jij ze na het opstijgen niet meer teruggezien hebt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100