bestaat er racisme in het dierenrijk?

als ik mijn hond weleens uitlaat merk ik op dat hij begint te blaffen zodra er een zwarte hond voorbij loopt.(onvriendelijk) nu is hij zelf blond en vaak zet dit me aan het denken of hij dit bewust doet omdat die hond een andere kleur heeft of dat het gewoon een persoonlijk iets is.

PS.
Honden zijn kleurenblind, weet ik. maar ze zien wel degelijk verschil in donkerte.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Racisme is een groot woord in dit verband. Wij hadden vroeger een bobtail, die als jong hondje een keer is gebeten, of heeft gevochten met een bouvier. En elke keer als we een bouvier tegenkwamen begon zij te blaffen. Zelfs toen zij een bouvier op de tv zag, blafte ze. Waarschijnlijk heeft jouw hond een vervelende ervaring met een zwarte hond gehad, en dat weet hij nog. Zwart is geen kleur. Is dat zo dat honden kleurenblind zijn. Als dat zo is, dan is dat nieuw voor mij.

Bij paarden komt er racisme voor; volledig witte paarden worden vaak buitengesloten.

Dit is geen racisme, maar discriminatie, in de zin van : onderscheid maken. Als jouw hond als pup aangevallen of gebeten is door een zwarte hond, die zijn deemoedsgebaren heeft genegeerd, kan, zéker als de pup daarna getroost is, het als een traumatische ervaring in zijn hersentjes opgeslagen zijn. En dan is elke zwarte hond voortaan 'eng'. Het is heel menselijk, om te schrikken als jouw pup piepend en jankend steun komt zoeken bij jou, en de reactie is dan, dit schrikgedrag te belonen : oppakken, troetelen. De pup heeft nu geleerd, dat dus ook de roedelleider dit allemaal heel eng en gevaarlijk vond, dus dat dit echt heel gevaarlijk was...Volgende keer zal hij veel beter schrikken. Maar het kan ook zijn, dat jouw lichaamstaal je hond al waarschuwt, dat er een zwarte hond aankomt : je verstart een beetje, pakt de riem steviger of korter vast, je kijkt strak richting zwarte hond : allemaal signalen voor je hond : 'here comes trouble'....Samen met jou, verbonden door de riem, is hij een groter territorium dan als hij los zou lopen. En de roedelleider zegt : let op ! Er is iets! Opwinding!, dus de hond zegt woefwoefwoef. Vooral als hij helemaal strak aan de lijn staat, staat hij aan de rand van het territorium : conflicten over territoriumbezit worden altijd aan de grens van het territorium uitgevochten. Dus hij 'gaat' ervoor. Als je hond los op het strand loopt, en doorlopend allerlei andere loslopende honden tegenkomt (waaronder vanzelfsprekend zwarte...), zie je waarschijnlijk een totaal ander plaatje van je hond : hondse ontmoetingen waarbij door lichaamstaal de rangorde duidelijk wordt gemaakt. Duidelijkheid in rangorde voorkomt conflicten, dus lekker rennen door de branding met z'n allen....

Volgens mij kun je niet van racisme spreken in het dierenrijk, het heeft meer te maken met de voortplanting volgens mij, de evolutie bepaald dat de sterkste overleven, en wellicht voelt jou hond zich door de anderen bedreigt. Mensen die bang of onzeker zijn reageren vaak ook agressiever op andere mensen, een soort zelfverdediging.

Nee, er bestaat bij dieren alleen concurrentie om een territorium. Meestal gaat het dan om voedselconcurrenten. Het lijkt soms misschien op racisme, maar zodra er ruimte genoeg is, houdt de agressie op. ook het verstoten van albinoveulens bij paarden is geen racisme... deze veulens behoren immers tot hetzelfde ras... het is alleen een instinctieve natuurlijke selectie om te voorkomen dat deze erfelijke eigenschappen vaker voor zullen komen... witte veulens vallen veel te veel op, en zijn daardoor extra kwetsbaar voor rovers... Toegevoegd na 6 minuten: Dat jouw blonde hond reageert op zwarte honden heeft waarschijnlijk meer te maken met een nare ervaring die hij met een zwarte of donkere hond heeft opgedaan. Het is conditionering...Dan wordt er na een nare ervaring telkens een soort alarmreactie opgebouwd bij het zien van een zwarte hond... Sommige mishandelde honden hebben dat bij bv donkere mannen of bij de stofzuiger... Echt racisme is het niet, want bv labradors zijn er in het zwart en in het blond...maar wel van hetzelfde ras...dan kan dat ook gebeuren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100