Waarom hebben rode bloedcellen antigenen?

Wat is de functie daarvan? Het belemmerd immers transplantaties en bloedtransfusies. Of dienen die antigenen ook als een soort receptormolecuul?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zowel onrijpe als uitgerijpte rode cellen presenteren bloedgroep antigen dragende eiwitten met een verscheidenheid van biologische functies. Veel van deze eiwitten kunnen hechtende functies uitvoeren, en van enkele is het bewezen dit abnormaal te doen in het geval van sikkel cel anemie. We hebben al veel geleerd over specifieke hechtingsreacties van SS RBC en beginnen te ontdekken wat de (in)activiteit regelt in de erytrocyten hechtingsmolekulen.

Bronnen:
http://asheducationbook.hematologylibrary....

Antigenen (of vaak: verschillen tussen antigenen) hebben niet altijd een duidelijke functie. Veel antigenen dienen als receptor, maar niet allemaal. Antigenen belemmeren transplantaties, maar ze belemmeren daardoor soms ook de overdracht van ziektekiemen. Diverse virussen kunnen niet van dier op mens (of mens op mens) overspringen, omdat ze antigenen meenemen van hun oude gastheer, die dus afgestoten worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100