Kan brood groeiafwijkingen veroorzaken bij eendjes?

Ik las in een oud blaadje dat het niet goed zou zijn jonge eendjes brood te voeren. Brood zou te veel eiwitten bevatten. Als jonge eendjes te veel eiwitten binnenkrijgen, zouden hun vleugels een groeiafwijking gaan vertonen waarbij het laatste kootje van de vleugels een kwartslag naar buiten zou groeien, met als gevolg dat de eend later niet of nauwelijks kan vliegen.

Klopt dit verhaal?

Zo ja, waar kan ik hier meer over vinden?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja dat kan, daar is ook een benaming voor: angel wing (http://en.wikipedia.org/wiki/Angel_wing ) Door teveel aan koolhydraten en eiwitten en een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen wordt dit veroorzaakt. Bron zegt o.a. dit: Now, in Eugene, Oregon, they are finding that the wings of waterfowl are becoming deformed from a steady diet of bread that is too high in carbohydrates. The deformity makes birds’ feathers grow faster than their wing bones.

Als je nagaat dat eenden kroos eten, vermengd met de daarin aanwezige slakjes en andere diertjes, dan kan je wel nagaan dat brood geen volwaardige vervanging is, zeker niet voor eendjes in de groei. Bovendien vervelen volwassen eenden die volgestopt worden met brood zich, en concentreren ze zich op de voederplekken. Dat heeft massale verkrachtingen van vrouwtjeseenden in het voorjaar tot gevolg. Jaarlijks brengen wij in onze vogelopvang meer dan honderd kleine pulletjes groot. Uiteraard krijgen ze volwaardig opfokvoer, aangevuld met boerenkool, en later in het jaar kroos. Ook bij deze eendjes zien we dat ze ondanks alle goede zorgen soms steekvleugels ontwikkelen. Wij wijten dat eerder aan inteelt dan aan voedingstekorten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100