Waar kan ik vinden hoe je in gewicht aankomt (scheikundig/biologisch)?

Hierbij bedoel ik niet dat ik aan moet komen, maar ik zou graag willen weten wat calorieën in je lichaam doen. Ik zou graag het scheikundige/biologische proces willen weten, hoe gewichtstoename precies gebeurt.

Weet jij het antwoord?

/2500

De biochemische basis van aankomen is vrij simpel. Je eet stoffen die energie bevatten (koolhydraten, eiwitten, vetten). Die stoffen kunnen worden omgezet in acetyl-CoA; acetyl-CoA kan worden omgezet in ATP (een stofje dat oa je spieren laat bewegen) of warmte, of het kan worden omgezet in vet. Je lichaam moet dus als het ware eerst besluiten of het die koolhydraten, eiwitten, vetten eet (dat heet 'trek' of 'honger'); vervolgens of het die stoffen omzet in vet of in ATP en warmte. Dat laatste proces wordt (iig deels) bepaald door hormonen, met name schildklierhormoon (de eerste klacht van een 'trage schildklier', dus van te weinig schildklierhormoon, is dan ook dat je dikker wordt).

Daar was onlangs een radiouitzending te beluisteren in de reeks "de kennis van nu" Ze hadden een heel uur een gesprek met een expert op dit gebied. En het kwam er op neer dat ze de essentie bij lange na niet weten. Hoewel er wel gedeeltelijk vraagstukken konden worden opgelost, veel ervan is wel genetisch bepaald. De vraag is natuurlijk heel interessant. Dat vroeg zich deze expert ook wel eens af. De meeste mensen zien het heel simpel: hoe meer je eet hoe meer kom je aan. Maar dat klopt niet. Ten eerste, waarom eten sommige mensen meer dan andere? Ten twede, warom komen sommige mensen meer (of überhaupt) aan als ze de zelfde hoeveelheid eten dan andere? Het aanmaken van lichaamsweefsel is een ontzettend ingewikkeld bio-chemisch proces dat je niet zomaar met de wet van energie- of massabehoud kunt verklaren. Toegevoegd na 24 minuten: Ik worstel nog steeds met de link, het lijkt niet te kloppen. Ik durf dus de uitzending op mijn eigen website te spiegelen, omdat ik ze anders niet teruk kon vinden. Maar daar staat die niet lang.

Bronnen:
http://www.waldwurm.de/2014-07-08 - De...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100