In hoeverre komt pedofilie voor in de dierenwereld?

'Vergrijpt' bijvoorbeeld een aap zich ook wel eens aan een niet geslachtrijpe?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens de Engelstalige wikipedia komt dit wel voor. Er zouden bijvoorbeeld insectensoorten, apensoorten en mollensoorten zijn waarbij dit (soms) wel voorkomt. Volgens deze bladzijde is er zelfs een hermelijnensoort waarbij het normaal is dat de mannetjes sex hebben met de nog heel jonge vrouwtjes die nog niet volgroeid en geslachtsrijp zijn, en waarbij de zwangerschap vertraagd is en ze pas baren tegen de tijd dat ze volgroeid zijn. Ik zal niet alles dat er staat hier noemen, maar je kan het zelf hier lezen: http://en.wikipedia.org/wiki/Animal_sexual_behavior#Sex_between_adults_and_juveniles

Bij apen en veel andere zoogdieren( denk aan leeuwen) zijn strikte regels wie er mag paren en dat is altijd het alfa mannetje, de baas van de troep dus. Geen enkel ander mannetje mag dat en als ie het toch probeert ( en de leider let heel streng op!) wordt hij behoorlijk op- zijn plaats gezet. Dus seks met een dier dat lager op de rangorde staat, zoals elk jong, is er niet bij. De leider paart en verder niemand. Toegevoegd na 3 minuten: Vergeet niet dat de vrouwtjes alleen op bepaalde momenten bereid zijn te paren (de bonobo's bijvoorbeeld krijgen een enorm opgezwollen uitwendig rood achterste, voor mensen is dat gewoon akelig om aan te zien), net zoals een poes krols kan zijn. Er gaat dan ook geen enkel seksueel signaal uit van een jong.

Een kater wil soms proberen te paren met een kitten, meestal met dodelijke afloop voor het kleintje. Het lukt niet goed, waardoor de kater de nekbeet verstevigt, en dat is de kleine fataal. Of dit een bewuste actie is of een misverstand is nog niet helemaal duidelijk, hoewel de juiste geursignalen ontbreken en de kater beter zou moeten weten. Gelukkig gebeurt dit maar zelden, en het lijkt mij dat het katers betreft waaraan een steekje los zit. Ook bij andere dieren zal het niet vaak gebeuren lijkt me, want het levert geen enkel voordeel voor de voortplanting op, en dat is het toch waar alles om draait.

Je kunt bij dieren niet van sexueel gedrag spreken in termen heteroseksualiteit, pedofilie of homofilie. Bij de meeste dieren is sexueel gedrag instinctief (Bij mensen voor een groot deel ook, denk ik. Maar wij kunnen daar meer bewust keuzes in maken dan dieren, denk ik). Verder heeft seksualiteit bij dieren wel als gevolg dat de soort zxich voortplant maar een dier zal zich daar tijdens "de daad" niet van bewust zijn. Daarnaast is het gedrag ook sterk soort gebonden. Bonobo's gebruiken het als sociaal bindmiddel, bij dolfijnen is geconstateerd dat ze het soms gewoon voor de lol doen en dat ze aan groepsverkrachtingen doen, Panda's ontbreekt het eigenlijk aan energie om aan sex te doen, insecten worden tijdens of na de daad opgepeuzeld (vrouwtjes doen dit met mannetjes) of de mannetjes gaan overlijden vrijwel direct na "de daad", je hebt necrofiele eenden en bij vissen zwemmen mannetjes over de eieren heen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het gebeurt. Het enige wat je bij dieren kunt zeggen is dat "de daad" eigenlijk alleen plaatsvindt als beide partijen geslachtsrijp zijn. In die zin komt pedofilie dus niet voor. Dit schrijvende realiseer ik mij dat pedofilie bij mensen niets met geslachtsrijpheid te maken heeft maar met de leeftijd van het slachtoffer, dus je toelichting op je vraag is een onjuiste aanname. N.B. er zijn heel veel dieren en diersoorten. Ik ken ze niet allemaal dus mogelijk is er een waarvoor bovenstaande allemaal niet geldt en die een mogelijk incestueze, pedofile, homosexuele, necrofile relatie als volkomen natuurlijk gedrag heeft.

Bronnen:
http://www.vice.com/nl/read/Dolfijnen-zijn...
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetens...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100