Kost het een winterkoninkje niet ontzettend veel energie om de hele dag schel te kwetteren?

Ik heb er 1 in de tuin, hartstikke leuk hoor, met dat grappige staartje. Maar wat kan zo'n klein beestje een enorme herrie maken! Hij zit ook nog eens niet stil, is maar in de weer. Dat kwetteren moet toch enorm veel energie kosten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jawel, dat kwetteren kost energie. Maar het kost minder energie dan als winterkoninkje je mond houden en vervolgens je territorium tegen allerlei andere winterkoninkjes te moeten verdedigen. Als het winterkoninkje zich namelijk niet laat horen, dan denken andere winterkoninkjes dat er nog niemand woont, en gaan ze er zelf proberen in te trekken. Deze tijd van het jaar (eind juli, begin augustus) is namelijk de tijd waarin de jonge winterkoninkjes oud genoeg zijn om zelf een territorium te willen hebben zodat ie daar volgens jaar ook een eigen nest kan hebben. Vandaar dat je de winterkoninkjes nu weer heel hard hoort zingen. Die willen het voor zijn om te moeten gaan knokken om hun territorium. Dus dan maar liever heel hard kwetteren en zingen, in de hoop dat van heinde en ver alle jonge winterkoninkjes van dit jaar hun goed kunnen horen en geen poging zullen doen te komen kijken. Klinkt een beetje simpel, maar dit is wel hoe het functioneert.

Zijn instinkt is volkomen in evenwicht met zijn energiegebruik. Wees maar gerust ,hij zal niet kwetteren tot hij er bij valt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100