Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe komt het dat de meeste mensen rechtshandig zijn?

Is dat lleen in Nederland/Europa zo of geld dat wereldwijd?

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
in: Biologie
751

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Je hersenen bestaan uit twee gelijke maar gespiegelde helften. De linker hersenhelft stuurt de rechterkant van je lichaam aan, en andersom. Meestal is een van de twee hersenhelften de baas. Als je linker hersenhelft de baas is schrijf je met rechts. Maar je bent niet alleen rechtshandig, je bent dus ook rechtsvoetig, rechtshorend en rechtsziend.

Bij 90% van de Nederlanders is de linker hersenhelft de baas. Waarom dat zo is, is niet bekend. Waarschijnlijk geven ouders dat door aan hun ouders. Een groot deel van de mensen kan met rechts en met links schrijven, dat noemen we ambidextri.

Vroeger dachten mensen dat linkshandigheid slecht was. Linkshandige kinderen moesten op school gedwongen rechts leren schrijven. Tegenwoordig is linkshandigheid geaccepteerd maar de meeste gebruiksvoorwerpen worden toch ontworpen voor rechtshandigen
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Tegenwoordig valt het op als mensen linkshandig zijn. Ik ben ook linkshandig, maar had nog de pech dat je verplicht met rechts moest schrijven etc. Echt een hopeloze situatie destijds en heb uiteindelijk mezelf maar weer aangeleerd om alles gewoon met links te doen toen ik van de lagere school af was...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Dit heeft te maken omdat het westerse schrift van links naar rechts is. Het is de meeste mensen gewoon aangeleerd. (met uitzonderingen)

In Arabische landen is dit andersom.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding