Waarom vliegen vliegen alsof ze vreselijke ADHD hebben i.p.v. gewoon in een rechte lijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

"Net als andere insecten zijn vliegen bedekt met een groot aantal zintuiglijke structuren. De kleine haartjes of setae zijn het meest geprononceerd en komen over het gehele lichaam voor. Deze haartjes hebben een tastzintuiglijke functie, het zijn mechanoreceptoren die directe aanrakingen maar ook kleine veranderingen zoals luchtwervelingen kunnen waarnemen." http://nl.wikipedia.org/wiki/Huisvlieg#Zintuigen "Wanneer een vlieg een geur ruikt die hem tegenstaat, vliegt hij niet zomaar een andere kant op. Hij maakt exact rechtsomkeert, de geurpluim volgend tot hij zich weer in een neutraal luchtruim bevindt". Door de gevoeligheid van de voelsprieten en de haartjes kan hij dus elke keer een andere kant uitvliegen bij veranderingen van geurspoortjes." Het gedrag van vliegen (met name de huisvlieg) is uitgebreid bestudeerd. "Eerder was ontdekt dat vliegen die een lekkere geur waarnemen, hun antennes zo richten dat ze regelrecht op de bron van deze geur af kunnen vliegen. Om uit te vogelen of ze bij afstotelijke geuren exact het tegenovergestelde doen, bevestigden de biologen in hun laboratorium heel kleine magneetjes op de rug van een vlieg. Vervolgens sprenkelden ze wat benzaldehyde onderin de onderzoeksruimte, waardoor de vlieg middenin een amandelwalm terecht kwam. In een fractie van een seconde draaide de vlieg zich om in de lucht en vloog weg van het plasje benzaldehyde. Daarbij volgde hij precies de richting van de geurpluim. Ook de tien andere vliegen die de biologen testten namen dezelfde vluchtroute". Dit verklaard waarom ze (voor onze begrippen) druk aan het heen en weer vliegen zijn. Voor een vlieg bewegen wij vrij traag. Vandaar dat ik zeg "voor onze begrippen". Want het lijkt wel of hij heel druk doet, maar in zijn wereld is dat niet zo. http://www.nu.nl/wetenschap/2868554/vlieg-maakt-rechtsomkeert-bij-stank.html http://nl.wikipedia.org/wiki/Huisvlieg#Zintuigen http://www.mfnf.nl/vliegen.html En hier vond ik nog een heel grappig kort filmpje over hoe het kleinste vliegje op aarde vliegt, maar dan zoveel keer vertraagt. http://www.youtube.com/watch?v=kZyIN23Cy4Y#at=51

Omdat ze zo de omgeving beter kunnen verkennen. Vliegen zien bewegende objecten beter.

Dat komt omdat vliegen (en andere insecten) geursporen volgen. En geursporen verspreiden zich warrelig in de ruimte. Kijk bijvoorbeeld naar cigarettenrook. Overigens gaan ook andere diersoorten af op geuren. Zoals honden, katten, leeuwen, gieren etc. Toegevoegd na 4 minuten: Het herkennen van geuren is veel simpeler dan het herkennen van beelden. Voor het herkennen van geuren heb je maar een paar receptoren nodig. Voor beelden moet je al veel receptoren hebben, en ook veel hersenen voor de analyse van die beelden.

In verhouding tot hun formaat vliegen ze eigenlijk best wel rechte stukken. Tel daarbij de invloed van( zij)wind en andere effecten en dan kom je al snel tot de slotsom dat ze in verhouding misschien wel minder zwabberen dan sportvliegtuigjes die een rondvlucht maken. Hun vlieghoogte maakt ook dat ze veel moeten ontwijken en dan zitten er nog enorme (zeer trage) wezens met stokken met en soort hekwerk er aan, welke soms onder stroom staat die ze moeten proberen te ontwijken. Als je dit gebeuren transformeert naar ons formaat en situatie , dan zijn mensen een heel stuk onrustiger.

Ik denk dat ze het doen omdat ze het kunnen. De lucht is een gevaarlijke plek voor insecten. Zwaluwen, roofvliegen en libellen lusten wel een lekker hapje, maar ik kan me niet voorstellen dat ze vliegen te pakken kunnen krijgen. Alleen legendarische kung fu meesters kunnen vliegen met eetstokjes te pakken krijgen. De vraag is eigenlijk meer waarom beroerde vliegers als bijen en wespen nog steeds overleven in de concurrentiestrijd. Vliegendoders, een smalle geelzwarte groep graafwespen, krijgen vliegen overigens wel te pakken wanneer ze op schermbloemigen aan het eten zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100