Wat is er nu echt gebeurd met de bultrug die in december 2012 aanspoelde op de razende bol?

Ik lees her en der vage verwijzingen dat de bultrug met opzet zou zijn vermoord of dat reddingsteams met opzet niet echt goed hun best gedaan hebben. Zodat ze amber uit het dier konden halen.

Wat is hiervan nou eigenlijk waar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Amber zit in potvissen en niet in bultruggen, dus het is een broodje aap verhaal. De amber uit een potvis halen is overigens wel aantrekkelijk, maar de kans dat je het vindt is nogal klein, slechts een klein percentage van de potvissen heeft amber in de darmen. Je kunt het beschouwen als een ziekte en het kan leiden tot verstopping. Dat maakt de kans dus wel wat groter dat een gestrande potvis amber bevat. Walvissen zijn verwant aan herkauwers en ze hebben meerdere magen, als ze in Zuidelijke wateren zitten zitten hebben potvissen vaak duizenden snavels en pennen van pijlinktvissen in hun eerste maag en af en toe kotsen ze die rommel uit. Alleen de onverteerbare delen van de inktvissen die door een foutje in de spijsvertering in de darm terecht komen kunnen amber gaan vormen. De kwaliteit direct uit een potvis is niet al te hoog, het duurste product is amber dat al erg lang in zee heeft rondgedreven en er wit uitziet. De laagste kwaliteit is toch nog 10 dollar per gram, dus niet zo gek al je een onsje vindt op een strand in Nieuw Zeeland of Wales. De amber die je kunt vinden is afkomstig van dode potvissen die aan het oppervlak van de oceaan vergaan en voedsel vormen voor vele oceaandieren, omdat amber drijft blijft het vlak aan de oppervlakte en volgt het een lang traject voordat het ergens aanspoelt. De bultrug was overigens in prima conditie toen hij strandde, dus het is jammer dat de reddingsoperatie toen op een mislukking is uitgedraaid. Op dat ogenblik waren er wel meer bultruggen druk voedsel aan het zoeken vlak langs de Noord Hollandse kust en waarschijnlijk kunnen we de stranding beschouwen als een ongeluk. Potvissen hebben het erg moeilijk als ze in de Noordzee belanden en zijn meestal al behoorlijk verzwakt. De bron is wel een mooi verhaal over de potvis en de vorming van amber, wel lang en in het Engels.

Niets. Een walvis van dat formaat is nagenoeg zeker gedoemd om te sterven daar de gehele borstkas ingedrukt wordt, deze dieren kunnen niet met hun buik op het droge liggen, dat is funest voor hen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100