Hebben mensen een soort ingebouwde wekker?

Ik moet tijdelijk een hond verzorgen. En die moet iedere dag rond half 10 uitgelaten worden. Nu wil het zo zijn dat ik nu dus (nu dat die tijd zo belangrijk is) iedere keer rond 9 uur kwart over 9 wakker wordt.

Normaal heb ik echt een wekker nodig om wakker te worden. Want ik slaap gewoon verder (normaal gesproken)

Dus daarom de vraag: Hebben mensen een soort ingebouwde wekker?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, inderdaad sommige mensen hebben een ingebouwde wekker. Mijn zus had het, die ging vroeger naar bed en dacht dan een paar keer: 7 uur opstaan en dan werd zij de volgende morgen om 5 voor zeven wakker!! Het is alleen riskant om er op te vertrouwen, want als je echt ergens op tijd moet zijn (sollicitatiegesprek/examen?), kan je dat risico niet nemen, dat je (hopelijk) weer vanuit ergens diep in je (je hersenen?) een seintje krijgt: joehoe wakker worden!! :)) Een wekker is overigens niet zo'n dure aanschaf (max. 10 euro) en op je mobiel zit ook een alarm. Voor de hond is het trouwens heel fijn om vroeger uitgelaten te worden, 9 uur is een beetje laat, tenzij je de laatste wandeling om 2 uur 's nachts gemaakt hebt... 7 à 8 uur maximaal langer is niet eerlijk.

Ja, mensen en de meeste diersoorten hebben een biologische klok, waarmee onder andere het slaap-waakritme wordt geregeld. Die klok is een gebiedje in de hersenen met de naam "suprachiasmatische nucleus". Bij veel mensen loopt die klok iets te langzaam, waardoor ze een wekker nodig hebben om op tijd wakker te worden. Dat zijn de avondmensen. Bij ochtendmensen loopt de inwendige klok wat vlugger; daardoor worden ze vanzelf op tijd wakker.

Bronnen:
Boek: Dick Swaab, Wij zijn ons brein
http://nl.wikipedia.org/wiki/Biologische_klok
http://nl.wikipedia.org/wiki/Circadiaan_ritme

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100