Tot welke diersoort horen rupsen en maden eigenlijk?

Ik weet dat rupsen en maden uiteindelijk insekten worden, maar in hun leven voor de grote transformatie zijn het kruipende wezens, die geen enkel kenmerk van een insekt in zich hebben.

Horen ze dan in hun kruipende leven wel tot de groep der insekten of zijn het weekdieren of wellicht nog een andere categorie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Even een stukje definitie: Insecten: "Alle insecten behoren tot de superklasse Hexapoda, maar niet alle Hexapoda worden tegenwoordig meer tot de insecten gerekend. De Hexapoda bestaan uit 4 aparte klassen: Collembola (springstaarten), Protura (oerinsecten zonder voelsprieten), Diplura (oerinsecten met voelsprieten) en Insecta (de eigenlijke insecten). De Insecta zijn verreweg de soortenrijkste groep in dit rijtje. De Hexapoda vormen een van de grootste systematische eenheden in de taxonomie. Ondanks de enorme variabiliteit in het uiterlijk en de morfologie van de aanhangsels van de meer dan 750.000 beschreven soorten kan de groep toch met een paar hoofdkenmerken goed worden gekarakteriseerd." http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=insecten&id=2&menuentry=groepen Diersoort: "De algemene definitie van een soort is: organismen die in staat zijn zich op natuurlijke wijze onderling voort te planten en daarbij vruchtbare nakomelingen voort te brengen. Hier bestaat echter nog onenigheid over tussen wetenschappers." http://dier-en-natuur.infonu.nl/biologie/98082-wat-is-een-soort.html Rupsen en maden zijn vlinders en vliegen in een bepaald stadium van hun leven. Ze zijn dus nóóit een onafhankelijke diersoort an-sich. Ondanks dat een rups nog verpopt en vervolgens in een vlinder veranderd is en blijft het tot de DIERSOORT 'vlinder' behoren. Net zoals de made tot de diersoort 'vlieg' behoort. Dit komt omdat we bij het classificeren over het algemeen uitgaan van de kenmerken die het heeft in een volwassen stadium. Een volwassen rups is een vlinder en een vlinder heeft 6 poten. Een volwassen made is een vlieg en ook een vlieg heeft 6 poten. Beide zijn insecten.

Rupsen behoren tot de larven:Een larve is de eerste levensfase nadat het dier uit het ei gekomen .Ook de made is een larve:Een made is de larve van een vlieg of mug.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Larve
https://nl.wikipedia.org/wiki/Made_(larf)

In aanvulling op Fremar: ongeacht in welk stadium een organisme zich bevindt, het blijft hetzelfde organisme en blijft tot dezelfde diersoort behoren. Rupsen en maden zijn daarom insecten.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Insecten#Voo...

Rupsen en maden zijn geen insecten, het zijn enkel larven. Vergelijk het eens met een kikkervisje die een kikker word? Een imago-Larve die een Libel word? Of de Larven instar 1 instar 2 en instar 3 die na Volgroeide larve te zijn geweest uiteindelijk een Meikever word? En zoals ik al zei: Een rups is een larven van een vlinder, zie daarvoor bron 4. Die zet ik HIER: https://nl.wikipedia.org/wiki/Rups

Bronnen:
http://www.libellennet.nl/libellenalgemeen...
http://www.vlindernet.nl/vlindersalgemeen....
https://nl.wikipedia.org/wiki/Meikever

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100