Waardoor ontstaat een (aangeboren?) slechte hand-oog coördinatie?

Al vanaf mijn eerste herinneringen heb ik een slechte fijne motoriek, door middel van therapie is het wel verbeterd maar in taken zoals schrijven is het nog steeds te zien. Mijn handschrift is zo ongelijkmatig als maar kan, er zijn nooit twee letters hetzelfde, en zelfs met maanden oefening verbetert het niets. Is er een medische benaming voor zoiets? En waar ligt ( waarschijnlijk) de oorzaak?

Weet jij het antwoord?

/2500

Oorzaken van afwijkingen in het handschrift kunnen we op verschillende vlakken vinden 1. het aangeboden schrijfonderwijs 2. lichamelijke oorzaken 3. psychische oorzaken 4. sociale oorzaken 5. tekort aan verstandelijke ontwikkeling 6. combinatie. 1. lichamelijke oorzaken. Slechtziendheid en doofheid kunnen van invloed zijn op de schrijfontwikkeling. Ook gebreken aan arm, hand of vingers kunnen van invloed zijn. Sommige ziektes kunnen van invloed zijn op de schrijfprestaties. Ik noem hier als voorbeeld epilepsie en bloedarmoede. 2. psychische oorzaken. Bij kinderen die last hebben van psychische problemen , zoals bijv. faalangst en fobieën, kan dit doorwerken in de schrijfprestatie. Ook hyperactiviteit kan van invloed zijn op het schrijven (denk aan ADHD, ADD). 3. sociale oorzaken Bij een verstoorde verhouding tussen kind - leerkracht, kind – ouders of kind - groep kan het kind zich emotioneel zo instabiel voelen dat het terug te zien is in zijn schrijfwerk. 4. tekort aan verstandelijke ontwikkeling Sommige kinderen hebben de cognitieve capaciteit niet om schrijven optimaal te ontwikkelen. 5. combinatie van oorzaken Het mag duidelijk zijn dat er vaak een samengaan van oorzaken is waardoor een kind instabiel wordt. Het is van belang om bij problemen van lichamelijke, psychische en sociale aard tijdig specialistisch hulp in te roepen, omdat dan het schrijven ook als signaalfunctie gebruikt kan worden. Hierboven staat nog niet eens de grootste oorzaak van mijn zoon: dyslexie.

Bronnen:
http://handschriftverbeteren.webklik.nl/pa...
http://hbo-kennisbank.uvt.nl/cgi/fontys/sh...
http://www.ikleerinbeelden.nl/beelddenken/...

Deels kan dit ook genetisch zijn, maar kan ook een (lichte) vorm van hersenletsel zijn en heet dan NAH waarbij schade te zien is op een mri of specifieke testen bij oogkliniek en de betere opticien. http://specsymmetry.nl/symptomen-2/symptomen-leesproblemen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100