Er staat dat de bloedsomloop van mensen geen rol speelt in het transport van zuurstof. Maar daar dienen rode bloedcellen toch voor?

In mijn biologie boek staat dat de bloedsomloop van een mens geen rol speelt in het transport van zuurstof. Maar de rode bloedcellen in het bloed transporteren toch het zuurstof? En dan nog een vraag: heeft de mens een open bloedsomloop of een gesloten bloedsomloop?
Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

je bloedsomloop heeft toch alles met zuurstof transport te maken? dat is de functie van je bloed... een mens heeft een gesloten bloedsomloop, eigelijk een dubbel geslotenbloedsoploop

Ja, de rode bloedcellen transporteren inderdaad zuurstof. Dat is dus fout in jouw boek. En wij mensen hebben een gesloten bloedsomloop, het bloed gaat steeds weer terug naar het hart en er weer uit.

Jouw biologieboek klopt niet. Bloed bestaat uit 55% bloedplasma en 45% uit bloedcellen, daarin zitten rode bloedcellen die hemoglobine bevatten. Hemoglobine is een rode kleurstof die ervoor zorgt dat de rode bloedcellen gemakkelijk zuurstof opnemen en afgeven dus hemoglobine zit dus in je bloed. De mens heeft 2 bloedsomlopen vandaar de dubbele bloedsomloop die gaan zo: Hart-longen-hart en Hart-organen-hart, hieruit kun je concluderen dat zuurstof door )hemoglobiene) je bloed door je hele lichaam wordt meegenomen. De mens heeft een gesloten bloedsomloop omdat het bloed door gesloten aderen/slagaderen/haarvatennet vervoerd wordt. Toegevoegd na 1 minuut: Er zitten een paar fouten in zie ik nu, die moeten zijn: Hemoglobine, (hemoglobine). :)

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dubbele_bloedsomloop
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gesloten_bloedsomloop
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hemoglobine

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100