Wat gebeurt er als het licht weerkaatst binnen de oogbol door ontbreking van pigmentcellen?

'Pigmentcellen absorberen het licht om te voorkomen dat het licht binnen de oogbol weerkaatst wordt.'

Ik kan alleen nergens vinden wat er gebeurt als het licht weerkaatst wel weerkaatst door ontbreking van pigmentcellen. Zie je dan minder goed of....?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In de bijgevoegde link staat in de paragraaf "Pupilreflex - lichtstralen - glasachtig lichaam" uitgelegd dat deze pigmentcellen dienen om in geval van overbelichting het teveel aan licht te absorberen. Dat betekent m.i. dat als je geen pigmentcellen hebt het heel vaak voor gaat komen dat niets meer zien (een soort van sneeuwblindheid).

Bronnen:
http://wetenschap.infonu.nl/anatomie/13392...

Het licht wordt sowieso geabsorbeerd en in warmte omgezet. Als je 's nachts de lamp uitdoet wordt het toch ook direct donker. Het licht wordt door van alles en nog wat geabsorbeerd. Dat "pigmentcellen absorberen het licht om te voorkomen dat het licht binnen de oogbol weerkaatst wordt" is natuurlijk onzin. De pigmentcellen absorberen het licht om deze om te zetten in zenuwsignalen zodat we iets zien.

Dat kun je zien als je s nachts door het bos rijdt met de auto. Herkauwers (herten) en roofdieren (vos, kat) hebben een reflecterende laag in het oog, (tapetum lucidum) waardoor de kans dat een foton een lichtgevoelige cel tegenkomt groter wordt. Nadeel is dat de scherpte van de blik wat slechter wordt omdat het gereflecteerde licht op een verkeerde lichtgevoelige cel valt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100