Ik zie op dit moment heel veel vreemd gevormde eikels onder de eikenbomen liggen, op diverse plaatsen in de stad. Iemand een idee wat het kan zijn?

De eikels plakken wat, het schilletje gaat er makkelijk af. IK heb het in elk geval op 3 plaatsen gezien, die een paar 100 meter van elkaar af liggen. Ik vind via google wel een foto, maar nergens wat het dan is.
Op de foto zit het "hoedje" nog los, de eikels die ik gezien heb hebben de vervorming ook helemaal rondom het hoedje zitten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het nou knoppergal kunnen zijn, veroorzaakt door de galwesp Andricus quercuscalicis. De gal (dus de vergroeide eikedop) wordt in de winter bewoond door zich ontwikkelende vrouwtjes die eitjes leggen. Uit kleine meeldraadgalletjes komt een nieuwe generatie galwespjes. Na bevruchting worden er eitjes op de rand tussen eikel en dop van de zomereik (Quercus robur) gelegd. Als reactie daarop ontstaat de knoppergal op het napje van de eikel. Toegevoegd na 3 minuten: Nu de foto zichtbaar is weet ik zeker dat het Knoppergal is!

Bronnen:
http://www.skarsterlannieuws.nl/?page=nuit...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100