Waterdruppels op bladeren van de plant vrouwenmantel blijven zeer lang aanwezig zonder te verdampen. Hoe komt dat?

Mogelijk bevatten de bladeren een stofje, die de waterdruppel omhullen, waardoor de plant de mogelijkheid heeft het vocht via de bladeren op te nemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is precies andersom: de waterdruppels die op het blad van de vrouwenmantel te zien zijn, worden door de plant zelf afgescheiden, en dat verschijnsel heet guttatie.

Bronnen:
http://www.waterwereld.nu/vrouwenmantel.php

Bij de Alchemilla vulgaris hebben waterdruppels de neiging zich om aan de uiteinden van het blad te verzamelen. Dit proces heet guttatie, en dat komt ook voor bij onder andere heermoes, aardbei, Oostindische kers, lotus, en meer. Planten nemen voedingstoffen, mineralen en vocht op via hun wortels, door middel van een proces dat osmose heet. Als de wortels meer water opnemen dat de plant kan verdampen gaat de worteldruk omhoog. Hierdoor kan het water niet verdampen, maar wordt het naar buiten geperst via de waterporiën (hydathoden). Dit zijn speciale wateruitscheidende klieren aan de bladpunten. Omdat de luchtvochtigheid ‘s nachts vaak stijgt doet guttatie zich in de vroege ochtend voor. Bij de meeste planten vallen die druppels gewoon op de grond. Maar door de vorm van het blad van vrouwenmantel komen ze bovenop het blad terecht, en rollen eventueel naar het midden van het blad waar ze zich als een grote druppel verzamelen.

Bronnen:
http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2009/0...
http://www.annetanne.be/kruidenklets/2008/...
http://www.waterwereld.nu/vrouwenmantel.php

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100