Klopt het dat de wolf niet gedomesticeerd zou kunnen worden en waarom niet?

Dit naar aanleiding van een eerdere vraag over domesticeren, daarbij werd een interessant punt naar voren gebracht over wolven en honden.

Ik verbaas me er een beetje over dat wolven niet te domesticeren zijn (maar ik weet niet zeker of het niet kan), als het niet kan, is er dan een biologische reden voor te bedenken, wolven zouden qua DNA maar 0,2% verschillen van honden las ik ergens en volgens sommige definities behoren wolven en honden tot dezelfde soort omdat ze vruchtbare nakomelingen kunnen voortbrengen.

Daarbij komt dat vossen wel degelijk gedomesticeerd zijn tijdens een experiment dat zo'n 40 jaar duurde, maar die staan genetisch gezien verder van de hond af, dus misschien is dat geen goed voorbeeld.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De domesticatie heeft de levens van allerlei diersoorten en mensen bij elkaar gebracht, voor een leven met meerdere soorten binnen één samenleving. Mensen, honden, katten en andere dieren, die gezamenlijk in één interspecifiek systeem kunnen samenleven en samenwerken! Volgens recent Amerikaans en Zweeds onderzoek verscheen de hond ongeveer 135.000 jaar geleden op aarde, 100.000 jaar eerder dan voorheen werd aangenomen. Op archeologische vindplaatsen van meer dan 100.000 jaar oud zijn overblijfselen gevonden van Canidae die morfologisch verwant zijn aan wolven, samen met menselijke beenderresten. Het temmen en domesticeren van de wolf Wolven werden gedomesticeerd toen de mens overging van 'jagen' naar 'produceren'. De mens begon waarschijnlijk met het temmen van enkele individuele wolven. Iedere keer dat een getemde wolf doodging, moest men weer helemaal opnieuw beginnen. Toch was dit de eerste noodzakelijke stap in het proces van domesticatie van een soort. Een tweede stap was het beheersen van de voortplanting. De domesticatie van de wolf vindt zijn oorsprong waarschijnlijk in Azië. Het gebeurde niet van vandaag op morgen, noch op één plaats, zoals blijkt uit de vele domesticatiecentra die ontdekt zijn op archeologische vindplaatsen. Vermoedelijk zijn op verschillende plaatsen in de wereld meerdere pogingen gedaan tot domesticatie van jonge wolven. De welpen moeten direct na hun geboorte op de mens zijn ingeprent. Als zij vervolgens hun soortgenoten verstootten, was het proces van domesticatie geslaagd. De natuurlijke eigenschap van jonge wolven om zich te onderwerpen aan de regels van de hiërarchie van een roedel heeft ongetwijfeld bijgedragen aan dit succes. Zelfs al werden wolvinnen soms bevrucht door wilde wolven, hun nakomelingen ondergingen dezelfde inprenting aangezien ze in de nabijheid van de mens opgroeiden. Hun mogelijkheden op terugkeer in het wild werden hierdoor beperkt. Van wolf tot hond Zoals altijd bij ieder dier het geval is, heeft het domesticatieproces van de wolf veranderingen in morfologie en gedrag tot gevolg gehad, die samenhangen met de evolutie van de mens. Onderzoek naar overblijfselen van skeletten laat een juveniele regressie zien, pedomorfose genaamd. Alsof volwassen dieren door de generaties heen bepaalde onvolwassen kenmerken en gedragingen behielden, waaronder kleinere lichaamsgrootte, kortere neus, geprononceerdere stop, blaffen, piepen en speelsheid.

Bronnen:
http://de-roedel.skynetblogs.be/post/68767...
http://publications.royalcanin.com/renvoie...

Een hond is een gedomesticeerde wolf, dus het kan wel degelijk.

een gedomesticeerde wolf is een hond... Niets anders... en daarom is dat zo...

In de jaren 30 heeft de Nederlander Saarloos zijn duitse herder-reu gekruisd met Fleur, een wolf uit de dierentuin. Het resultaat werd de Europese wolfshond,(sinds kort de Saarloos Wolfshond genoemd): honden met een dosis wolvenbloed. Google de Saarloos maar eens uitvoerig : er zijn een aantal verschillende sites, die de 'gebruiksaanwijzing' en en het karakter van deze hond beschrijven... En als je toegang hebt tot een canadese of amerikaanse zoekmogelijkheid, zal je zeker informatie vinden over de verschillende experimenten die daar gedaan zijn met wolven in enorme omheiningen en hun pups, en hoe dat ging.... Als je die 2 dingen gedaan hebt, zal je misschien tot dezelfde conclusie komen waar ik toe gekomen ben : je kunt een wolf niet domesticeren. Je kunt met hem leven in zijn wereld, maar je kunt hem niet in jouw wereld binnenhalen.

je zal een wolvenpup kunnen proberen te socialiseren, maar dat zal op den duur, als het beest ouder wordt, niet gaan lukken. domesticeren gaat wel lukken, daar zijn de huishonden van nu het bewijs van, maar daar gaan duizenden jaren overheen.

Domesticeren kost vele generaties, omdat geselecteerd wordt op karaktereigenschappen van de dieren. De ideale karakter eigenschappen van een huisdier verschillen radicaal van die van een wild dier. Daarboven op zit een groot deel sociaal gedrag, dat aangeleerd is. Honden kunnen in 1 generatie verwilderen, vele dieren kunnen in 1 generatie getemd worden, maar de stap tussen huisdier en wild dier vergt vele generaties en selectie. De 0,2% van het DNA is misleidend; het gaat om miljoenen veranderingen (mutaties in basenparen). De grote verschillen zitten in regelgenen en relatieve activiteit. Enkele van die miljoenen veranderingen kunnen al een totaal ander karakter geven aan het dier.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100