Hoe kan je maag knorren?

Hoe kan de maag dat geluid maken wanneer je trek krijgt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het knorren (in medische termen borborygmie) is het verplaatsen van vloeistof en gassen in maag en darmen. Dat komt omdat de hersenen een tekort aan bepaalde voedingsstoffen opmerken. Ze zetten maag en darmen aan om alle nog mogelijk overgebleven voedsel te verwerken, zodat de laatste beetjes er ook uit geperst worden. Helaas voor je lichaam, zit vaak niets meer in de maag behalve maagsappen en gassen. Die verplaatsen zich door de samentrekkingen van je maagwand met veel lawaai. Tijd dus om te eten ;-)

Bronnen:
Quest

Het is niet je maag die knort, maar het geluid van je darmen die aan het werk willen. Deze zijn bezig met het verwerken van je laatste restje voedsel en ze eisen meer!

Als je maag leeg is heb je honger en als je honger hebt knort je maag. Ofwel: je maag knort als hij leeg is. Strikt genomen is je maag niet leeg, er bevinden zich namelijk allemaal gassen en (lichaams)sappen (zoals speeksel en maagzuur) in je maag en darmen. Deze gassen en sappen worden afgevoerd door middel van een persende beweging die ook wel peristaltiek wordt genoemd. Deze beweging wordt veroorzaakt door spieren die om je darmen en maag zitten. Een soortgelijke beweging maak je als je het touwtje van je zwembroek weer terug in je broek probeert te krijgen, of als je een tennisbal door een panty probeert te verplaatsen. Het zijn de gassen die door deze beweging zorgen voor het knorrende geluid als ze in trilling worden gebracht door de peristaltiek van je darmen. Wil je de volgende keer zo'n gênante situatie voorkomen, kan je toch maar beter ontbijten.

Oh, dat is helemaal niet zo ingewikkeld. Lees maar:

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/veroorzaakt...

Dit wordt veroorzaak van beweging van gassen in de darmen. Vaak zegt men dat je honger hebt, als je maag knort, maar eigenlijk is het een teken dat je darmen actief bezig zijn met de spijsvertering. Als gevolg van die activiteit kan je maag natuurlijk wel leeg raken. Rommelende geluiden uit je buik zijn vaak een teken van gezond werkende darmen. Alleen als je er vaak en langdurig last van hebt, in combinatie met buikpijn, diarrhee etc. kan het een teken zijn dat je darmen van slag zijn, of dat er iets mis is. Een bezoek aan de huisarts is dan aan te raden.

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.kwero.nl/diverse...

Als je honger hebt maakt je maag nog wel eens een knorrend geluid. Maar hoe ontstaat dat knorrende geluid? Als de darm en de maag leeg is krijg je krachtige samentrekkingen van de maag en dunne darm. Lucht en vloeistof die tegelijkertijd in de dunne darm worden verplaatst geven een ‘knorrend’ geluid. De samentrekkingen van de maag en dunne darm zijn nodig om de restjes te laten doorstromen.

Bronnen:
dikkepret.web-log.nl/dikkepret/2005/09/waa...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100