Wat is evolutionair gezien het relatieve nut van gezichtsbeharing?

Wimpers zijn handig voor bijvoorbeeld stof. Maar waar zijn wenkbrauwen nuttig voor? Of baardgroei?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gezichtsbeharing speelt (speelde) waarschijnlijk een rol bij seksuele selectie. Een baard is nogal imponerend en kan geholpen hebben in de concurrentiestrijd met andere mannen toen de mensen nog wat minder monogaam waren. Wenkbrauwen zijn nuttig voor de afvoer van zweet bij grote inspanning. Het is erg pijnlijk als er zweet in je ogen loopt vanwege het hoge zoutgehalte. De zware wenkbrauwen van mannen dragen ook bij aan het imponerende karakter van het gezicht denk ik, en hangen ook lichamelijk samen met de rest van de gezichtsbeharing (androgene haren).

De wenkbrauwen hebben een functie, ze vangen het zweet van het voorhoofd op, de baardgroei, daar wordt over gediscussieerd, er wordt verondersteld dat het is, om te herkennen, wanneer mannen seksueel volwassen zijn, het verschil aan te geven tussen een jonge man, die vlassig dun gezichtshaar heeft en een volwassen man, die een volle baard heeft, maar waarom heeft de Aziatische man dan weinig gezichtsbeharing? Ook wordt er verondersteld dat vrouwen mannen met gezichtsbeharing aantrekkelijk vinden, er is dus geen duidelijk antwoord over het nut van baardhaar te geven.

Wimpers beschermen de ogen tegen vuil en te fel licht. Wenkbrauwen zorgen ervoor dat het zweet langs de ogen loopt en niet erin. Baardgroei heeft geen "nut", maar is een bij-effect van het hogere testosteron, dat weer wel een evolutionair nut heeft.

Bronnen:
http://www.scholieren.com/antwoorden/22738

Haargroei, waar dan ook..(op benen, schaamstreek gelaat, armen, de baard en op het hoofd), is doorgaans om de lichaamstemperatuur op peil te houden èn om te voorkomen dat er regenwater of zweet in de ogen komt. Baardgroei zou de keel moeten beschermen tegen koude. .maar dan rijst direct de vraag waarom vrouwen dan géén baardgroei hebben. Ik vermoed dat de dames zich zoveel eeuwen van hun gezichtshaar hebben ontdaan dat de natuur het simpel opgegeven heeft. Net als bij veel dieren, b.v. vogels, moeten de mannetjes 'iets' hebben waarmee ze op de vrouwtjes indruk kunnen maken teneinde hen te kunnen veroveren. Wellicht dat daarom mannelijke hormonen zorgen voor een indrukwekkend en kracht uitstralend, gelaat. Door de baard wordt immers het hoofd groter.. Groet, Ton

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100