Hoe komt het dat je in je slaap op je plek blijft liggen, en niet om de haverklap van je bed afdondert?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat komt omdat als je slaapt, dat niet betekent dat je totaal buiten westen bent. Er functioneert nog van alles. Als er iemand op je raam bonst, dan hoor je dat meestal ook. Je gehoor "slaapt" dus niet. Geldt ook voor hoesten, krabben, en gaan verliggen. Dat betekent ook, dat als je bij het omdraaien in je slaap, je in zo'n ongelukkige positie komt te liggen, dat je bijna uit je bed valt, je dat onbewust opmerkt. Je zoekt dan ongemerkt het midden van je bed weer op. Meestal word je bij al dit soort zaken ook even wakker, maar dat is maar zó kort, dat je dat zelf niet in de gaten hebt.

Dat is een misverstand hoor de een beweegt meer dan de ander in de slaaptoestand dat heeft meer te maken met de hersenactiviteit in de slaaptoestand , een goed voorbeeld is slaapwandelen waarbij mensen allerlei dingen doen zonder dat ze dat bewust doorhebben. Voor de meeste mensen geldt in hun slaap dat de hersenen in een standby mode gaan en energie besparend hierdoor staan de hogere functies zoals motoriek op een laag pitje hierdoor beweeg je minder

Daar heeft de evolutie voor gezorgt, die mensen die in de slaap zich niet goed stil hielden en/of opstaat gingen dan wel van hun slaapplaats wegrolden, hedden een aanzienlijkere kleinere overlevingskans en zijn dus weg gesorteerd.

Tijdens de droomfases gebeurt er iets heel speciaal met je lichaam: het komt een soort verlamde toestand. Dit is noodzakelijk omdat je anders met je bewegingen je dromen zou volgen. Buiten de droomfases is je lichaam niet verlamd en kan je bewegen; dit zijn dus de momenten dat je van positie verandert in bed.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100